LIVE UPDATE. Rusia invadează Ucraina, ziua 16: Incendiu în apropierea unei instalații nucleare de lângă Harkov/ Ucraina a pierdut orice contact cu Cernobîlul după o pană de curent

LIVE UPDATE. Rusia invadează Ucraina, ziua 16: Incendiu în apropierea unei instalații nucleare de lângă Harkov/ Ucraina a pierdut orice contact cu Cernobîlul după o pană de curent
Sursă foto: captură Twitter/ FOTO ilustrativ
Publicat: 11/03/2022, 00:30
Actualizat: 11/03/2022, 14:43
  • Șeful CIA: Xi Jinping, îngrijorat de „daunele reputației” pe care China le-ar putea suferi prin asocierea cu „hidoșenia” agresiunii Rusiei în Ucraina
  • AIEA: Ucraina şi Rusia sunt dispuse să discute pentru a garanta securitatea locațiilor nucleare ucrainene
  • Incendiu în apropierea unei instalații nucleare de lângă Harkov
  • Ucraina trage un semnal de alarmă: Am pierdut orice contact cu Cernobîlul, după ce curentul a fost oprit
  • Ministrul ucrainean al Apărării: „Rușii au ucis mai mulți civili decât soldați”

UPDATE 14:40 – Cum a reușit „Sfânta Javelin” să strângă peste 1 milion de dolari pentru Ucraina

Un agent de marketing canadian care plănuise să strângă câteva sute de dolari pentru o organizație de caritate implicată în ajutorarea victimelor războiului din Ucraina a ajuns să fie creatorul unei campanii de marketing viral care a câștigat până acum cu mult peste 1 milion de dolari canadieni (783.000 de dolari; 600.000 de lire sterline) folosind o imagine în care apare o sfântă înarmată. (Află povestea aici…)

UPDATE 13:52 – Oligarhul rus Vladimir Potanin a avertizat Kremlinul privind intenția lui Putin de a confisca activele companiilor care au plecat din Rusia: Dacă trântim ușa, ajungem înapoi în 1917

Confiscarea activelor companiilor care au plecat din Rusia după invazia Ucrainei ar distruge încrederea investitorilor timp de decenii și ar duce Rusia înapoi pe vremea revoluției bolșevice din 1917, a avertizat oligarhul rus Vladimir Potanin, cunoscut drept regele metalelor, transmite Reuters. Potanin este cel mai mare acționar la Norilsk Nickel (GMKN.MM), cel mai mare producător mondial de paladiu și nichel rafinat.

UPDATE 13:16 – China a mărit semnificativ bugetul armatei / Creșterea are loc pe fondul amenințărilor guvernului chinez privind Taiwanul

Congresul Popular Naţional al Partidului Comunist Chinez (CPPC), care s-a reunit la Beijing, a aprobat vineri o creştere cu 7,1%ă a cheltuielilor militare ale Chinei. Aceasta este cea mai mare creştere a cheltuielilor pentru apărare din ultimii trei ani, notează bloomberg.com.

UPDATE 11:54 – Câți ucraineni au solicitat azil în România / Gradul de ocupare al centrelor de cazare a trecut de 70%, anunță Ministerul de Interne

În total, 3.623 de cetăţeni ucraineni au solicitat azil în România de la începutul războiului, se arată într-un comunicat de presă al Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

UPDATE 11:27 – O dronă de recunoaștere din Ucraina s-a prăbușit la Zagreb, în Croația

O dronă ucraineană de recunoaştere s-a prăbuşit în noaptea de joi spre vineri în Zagreb, capitala Croației. (Citește mai multe aici…)

UPDATE 11:12 – 900 de militari români și americani au participat la un exercițiu NATO de amploare desfășurat la Galați. Cum se antrenează trupele

Exercițiul multinaţional „Justice Eagle 22.1” derulat de NATO la Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă Smârdan din Galați s-a încheiat joi. Aproximativ 900 de militari români şi americani, cu peste 70 de mijloace tehnice au făcut exerciții militare în comun, în perioada 2-10 martie, potrivit Ministerului Apărării Naționale (MApN).

UPDATE 11:04 – Philip Morris International suspendă investițiile și activează planul de reducere a producției în Federația Rusă

Philip Morris International Inc. (PMI) a anunțat suspendarea investițiilor planificate în Federația Rusă, inclusiv a lansărilor de noi produse și a proiectelor de investiții în activitățile comerciale, în inovare și în producție. PMI a activat, de asemenea, planul de reducere a operațiunilor de producție din Rusia, pe fondul perturbărilor continue ale lanțului de aprovizionare și al schimbărilor cadrului de reglementare. Vom continua să monitorizăm situația pe măsură ce aceasta evoluează.

UPDATE 10:56 – Gerhard Schroeder, fostul cancelar german și apropiat al lui Vladimir Putin, se întâlnește cu liderul rus ca să discute despre încetarea războiului din Ucraina

Fostul cancelar german Gerhard Schröder, care are o relație apropiată cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, s-a întâlnit, joi, vineri, la Moscova, cu liderul de la Kremlin, pentru discuţii privind încetarea războiului din Ucraina.

UPDATE 10:51 -Rușii au deschis coridoare umanitare pentru civlii ucrainei care fug de război tocmai spre teritoriul Federației, după ce zile la rând au bombardat coridoare umanitare deschise spre vestul Ucrainei, potrivit AFP. Însă, Kievul a cerut coridoare umanitare spre țările din vest, nu spre Rusia.

„Anunţăm oficial că vor fi deschise coridoare umanitare spre Federaţia Rusă în fiecare zi de la ora 10.00 (07.00 GMT)”, a declarat un oficial al Ministerului rus al Apărării, Mihail Mizinţev.

UPDATE 09:51- Consiliul de Securitate al ONU se reunește de urgenţă vineri, la solicitarea Moscovei, cu privire la presupusa producere de arme biologice în Ucraina, transmite Associated Press.

Atât Washington cât și Londra au pus sub semnul întrebării credibilitatea Moscovei în această situație, avertizând că Putin ar putea căuta pretexte să folosească arme chimice asupra populației civile din Ucraina.

UPDATE 09:47 – VIDEO emoționant. Fetița care a cântat melodia din „Frozen” în buncăr a primit mesaj chiar de la „Elsa”. Ce i-a transmis Idina Menzel

Amelia, o fetiță de șapte ani din Ucraina, care era adăpostită alături de mama ei într-un buncăr, a impresionat o lume întreagă după ce, „din senin”, a început să cânte o melodie superbă. Ce s-a întâmplat cu copila.

UPDATE 06:01 – Imaginile din satelit realizate joi arată că un mare convoi militar rusesc, văzut ultima dată la nord-vest de Kiev, lângă aeroportul Antonov, s-a dispersat în regiunile din jur, a declarat joi o companie privată din SUA pentru Reuters.

Maxar Technologies MAXR.N a spus că imaginile arată unități blindate care manevrează în zonele din apropierea aeroportului. A spus că imaginile arată, de asemenea, că elementele convoiului din zona de nord s-au repoziționat lângă Lubianka fiind așezate în poziții de tragere, potrivit Reuters.

UPDATE 05:45 – Înaintea bombardamentului rus de miercuri asupra spitalului de copii din Mariupol, alte două maternităţi au fost atacate şi distruse în Ucraina, a declarat joi responsabilul din această ţară al Fondului Naţiunilor Unite pentru Populaţie (UNFPA), Jaime Nadal.

Cel din Mariupol „nu este singurul. La Jitomir (nord-vest), maternitatea a fost complet distrusă. La Saltivka, în aglomeraţia Harkov (nord-est), de asemenea a fost distrusă maternitatea”, a declarat responsabilul în cadrul unui videointerviu cu jurnaliştii de la sediul ONU din New York, fără a putea spune cine a fost la originea bombardamentelor şi dacă au provocat victime, potrivit The Guardian.

UPDATE 04:41 -Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat vineri armata rusă că a împiedicat evacuarea civililor din orașele încercuite Mariupol și Volnovakha (sud-est) și că a efectuat un atac asupra traseului planificat al unui coridor umanitar.

„Trupele ruse nu au încetat să tragă. Cu toate acestea, am decis să trimit un convoi de vehicule la Mariupol, cu mâncare, apă, medicamente (…) Dar ocupanții au lansat un atac cu tancuri exact pe unde trebuia să treacă acest coridor, ” a spus el, într-o postare video citată de France 24.

UPDATE 03:30 -Meta va permite utilizatorilor Facebook și Instagram din unele țări să facă apel la violență împotriva rușilor și soldaților ruși în contextul invaziei Ucrainei, relatează Reuters, modificând temporar politica  sale privind discursul instigator la ură.

Compania de social media permite, de asemenea, temporar unele postări care cer moartea președintelui rus Vladimir Putin sau a președintelui belarus Alexandr Lukașenko în țări precum Rusia, Ucraina, și Polonia, potrivit unei serii de e-mailuri interne adresate moderatorilor săi de conținut.

UPDATE 01:30 -Ministrului ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a spus că trupele ruse au ucis mai mulți civili ucraineni decât soldați, potrivit Kyiv Independent.

Demnitarul ucrainean a descris invazia Rusiei drept un „război terorist”, afirmând că soldații ruși au acționat ca niște „criminali”.

UPDATE 01:08 – Ucraina transmite Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) că a pierdut orice contact cu Cernobîl în urma unei întreruperi de curent la instalație.

„Ucraina a informat Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) că a pierdut astăzi toate comunicațiile cu Centrala Nucleară din Cernobîl (NPP), a doua zi după ce amplasamentul controlat de Rusia a pierdut toate sursele externe de energie”, a spus AIEA într-un comunicat

UPDATE 01:06 – Fostul campion mondial la șah Garry Kasparov a criticat joi, pe contul său oficial de Twitter, poziția adoptată de către Statele Unite în ceea ce privește războiul din Ucraina.

„Încă o zi, încă un milion de refugiați, alte zeci de civili ucraineni nevinovați uciși intenționat de armata lui Putin. O altă serie de scuze ciudate pentru a nu trimite ajutor pe cale aeriană, astfel încât Ucraina să se poată apăra. Sunteți liberi să spuneți că sunt un rus paranoic, dar declarațiile SUA, combinate cu ceea ce aud, lasă un gust amar în ceea ce privește prioritățile americanilor în legătură cu Putin și cu viitorul Ucrainei. Se pare că SUA încă încearcă să ajungă la o înțelegere cu un criminal în serie”, scrie Garry Kasparov.

UPDATE 00:36 – Centrul Ucrainei pentru Comunicații Strategice și Securitate Informațională (SBU) înformează că o instalație nucleara lângă Harkov a fost atacat.

Serviciile de urgență din orașul situat în nord-estul Ucrainei, anunță că încearcă să stingă un incendiu în apropierea Institutului de Fizică și Tehnologie Harkov, potrivit CNN.

Din primele informaţii forțele ruse au efectuat un atac aerian asupra unui centru de cercetare științifică din Harkov, stârnind temeri de expunere la radiații.

Este vorba de Institutul de Fizică și Tehnologie, un instituit extrem de important pentru că acolo există o instalație nucleară experimentală.

UPDATE 00:03 – Ucraina şi Rusia sunt dispuse să discute pentru a garanta securitatea locațiilor nucleare ucrainene, compromise de război, a declarat joi seară şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi.

„Primul meu obiectiv a fost să stabilesc un dialog direct la un nivel foarte înalt”, a explicat Rafael Grossi, potrivit unui comunicat postat pe site-ul AIEA.

Grossi a revenit de la Antalya, în Turcia, unde s-a întâlnit separat cu miniştrii de externe rus, Serghei Lavrov, şi ucrainean, Dmitro Kuleba, în paralel cu discuţiile care au eşuat să încheie un acord de încetare a focului.

UPDATE 00:00 – Președintele Chinei, Xi Jinping, este „neliniștit” de invazia rusă a Ucrainei, deoarece „propriile sale servicii de informații nu par să-i fi spus ce avea să se întâmple”, potrivit directorului CIA, Bill Burns.

Vorbind joi în fața comisiei de informații a senatului SUA, Burns a spus că Xi este îngrijorat de „daunele reputației” pe care China le-ar putea suferi prin asocierea cu „hidoșenia” agresiunii Rusiei în Ucraina, relatează The Guardian.

”Președintele Xi este probabil puțin neliniștit în timp ce urmărește modul în care președintele Putin i-a adus mai aprope pe americani și europeni și a consolidat alianța transatlantică în moduri care ar fi fost puțin greu de imaginat înainte de începerea invaziei”, a spus Burns, potrivit The Guardian.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Ce înseamnă boală transmisă prin aer? OMS și 500 de experți au căzut în sfârșit...