Patru persoane fizice și o persoană juridică, trimise în judecată pentru infracțiuni contra mediului: ”Două locații au fost transformate în gropi de gunoi neautorizate”

Patru persoane fizice și o persoană juridică, trimise în judecată pentru infracțiuni contra mediului: ”Două locații au fost transformate în gropi de gunoi neautorizate”

Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București a dat publicității un comunicat în care precizează că procurorii au dispus trimiterea în judecată a patru persoane fizice și o persoană juridică, acestea făcându-se vinovate de infracțiuni contra mediului.

Ancheta a stabilit că – în perioada 26.07 – 7.11. 2019 – inculpații au transformat două locații în gropi de gunoi neautorizate, dorind să evite costurile reprezentate de depozitarea deșeurilor în locurile autorizate.  Dosarul a fost trimis, spre soluționare, Judecătoriei Giurgiu.

În urma cercetărilor efectuate, anchetatorii au ajuns la concluzia că în apele râului Argeș au ajuns, astfel, nu mai puțin de 19.609 mc de deșeuri.

”Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 au dispus trimiterea în judecată a patru persoane fizice și o persoană juridică pentru săvârșirea mai multor infracțiuni contra mediului. În cuprinsul rechizitoriului s-a reținut, pe scurt:

În perioada 26.07.2019 – 07.11.2019, inculpații au îngropat în sol și împins în masele de apă, respectiv bazinul râului Argeș și masele de apă rezultate din excavare, volumul total de 19.609 mc de deșeuri în două locații neautorizate pentru colectarea deșeurilor, respectiv volumul de 5.578 mc deșeuri în locația din apropierea localității Novaci, județul Giurgiu și volumul de 14.031 mc deșeuri în cea de-a doua locație din apropierea localității Buturugani, județul Giurgiu”, se precizează în comunicatul transmis.

”Fără respectarea dispozițiilor legale și cauzând un prejudiciu semnificativ mediului”

Potrivit procurorilor, prin acțiunile întreprinse de persoanele trimise în judecată a fost cauzat mediului înconjurător un prejudiciu semnificativ.

”Prin acțiunile inculpaților, cele două locații au fost transformate, practic, în gropi de gunoi neautorizate, fără respectarea dispozițiilor legale și cauzând un prejudiciu semnificativ mediului. 

Întreaga activitate infracțională a fost desfășurată cu scopul de a obține un folos patrimonial, depozitarea deșeurilor la depozitele de deșeuri nepericuloase din apropierea celor două locații ar fi costat 5.240.434 lei”, se mai arată în comunicatul transmis de Instituția purtătorului de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București.