PMP: PNRR reprezintă o mare oportunitate pentru managementul apei

Publicat: 29 09. 2021, 16:44
Fotografie cu caracter ilustrativ. Sursa: Shutterstock

Partidul Mișcarea Populară (PMP) susține, printr-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, că Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) este o oportunitate uriașă pentru România în ceea ce privește managementul apei.

Potrivit formațiunii, există finanțări pentru proiecte ample de moderizare și reorganizare a rețelelor de apă.

„PMP constată că implementarea PNRR va avea un calendar foarte strict, cu termene limită în doar câțiva ani ( 2023-2026), iar finanțarea va fi acordată în condițiile unor reforme clare. Astfel, de exemplu, la primul capitol, programul «Managementul apei», se prevede întocmirea unor proiecte ample de modernizare și reorganizare a rețelelor de apă din România.

PNRR cuprinde un set de șapte investiții consistente pentru «schimbarea la față» a gestionării apei, un element de bază în viața oamenilor. În primul rând, se vor finanța extinderea sistemului de apă și canalizare, colectarea apelor uzate și sprijinirea conectării populației cu venituri mici, în localitățile cu populație mai mare de 2000 de persoane.
De asemenea, se vor acorda fonduri pentru adaptarea la schimbările climaterice, prin automatizarea și digitalizarea echipamentelor de evacuare și stocare a apei la acumulările existente, pentru realizarea Cadastrului Apei, dar și pentru realizarea rețelei naționale de observație din cadrul Sistemului Meteorologic Integral Național”, se arată în mesajul PMP.

PMP: Investițiile depind de realizarea unor reforme

Cu toate acestea, partidul atrage atenția că investițiile depind de realizarea, până în 2023, a unor reforme referitoare la consolidarea cadrului de reglementare pentru managementul sustenabil a managementului apei, dar și reconfigurarea întregului mecanism economic al Administrației Naționale Apele Române.

„PMP consideră că România beneficiază de o mare oportunitate, oferită de UE, pentru reconfigurarea totală a managementului de gestionare a apelor, de colectare a apelor uzate și de canalizare, ținând cont de faptul că timp de 30 de ani, am avut parte doar de iresponsabilitate și corupție în acest sector. Acum este momentul să eliminăm din Direcția Apele Române toate sinecurile politice și să lăsăm specialiștii să lucreze, în beneficiul nostru”, mai susțin reprezentanții formațiunii.