Vladimir Putin consideră că exploatarea dorinței lui Donald Trump de a fi văzut ca un personaj rapid și decisiv în perspectiva negocierilor de pace pentru încetarea războiului este cea mai bună modalitate de a obține ceea ce își dorește în Ucraina.
Eliberarea, săptămâna trecută, a lui Marc Fogel, un cetățean american reținut în Rusia sub acuzații îndoielnice de trafic de droguri, a fost evident menită să-l pună într-o dispoziție cât mai bună pe președintele american Donald Trump și să servească, în același timp, drept motiv respectabil pentru ca acesta să discute cu omologul său rus, Vladimir Putin.
În anul 2021, Marc Fogel era reținut pe aeroportul Sheremetyevo din Moscova pentru că în bagajele sale vameșii ruși au găsit marijuana medicinală. La momentul arestării, Fogel locuia de aproape un deceniu în Rusia și preda la o școală privată cu profil anglo-american. În pofida apelurilor făcute de avocații săi, acesta a fost condamnat la 14 ani de închisoare.
„Putin este gata să îi înmâneze lui Trump același tip de victorie în ceea ce privește Ucraina. Putin a început războiul și tot el îl va opri dacă sunt îndeplinite anumite condiții și vor fi rostite, firește, cuvintele potrivite”, punctează Alexander Baunov.
De-a lungul unui sfert de secol la putere, imperturbabilul Vladimir Putin a propus ca Rusia și Statele Unite să colaboreze pentru a învinge un inamic comun, de la teroriști islamici și pirați somalezi până la pandemia COVID-19 și chiar încălzirea globală.
„Putin credea că o astfel de victorie va aduce SUA și Rusia mai aproape, depășind barierele politice și ideologice, diferențele dintre puterea schimbătoare prin vot democratic și cea neschimbată din Rusia și chiar represiunea internă rusă, așa cum au reușit să facă Stalin și Roosevelt în anii 1940.
După ceea ce chiar el a etichetat convorbirea drept un «apel telefonic lung și extrem de productiv», Trump a insistat asupra «terenului comun» acoperit – și nu a menționat niciun conflict, ceea ce este extrem de neobișnuit pentru relatarea unei conversații cu cineva care este încă un adversar.
«Am discutat despre Ucraina», a scris Trump. Această mențiune semnifică principalul reper, pentru Trump, în relațiile cu Rusia”, scrie Alexander Baunov în analiza sa.
Dar imediat după Ucraina a venit Orientul Mijlociu, mai notează Alexander Baunov, respectiv o evoluție „extrem de pozitivă pentru Putin”. Includerea pe listă a Orientului Mijlociu înseamnă că Donald Trump consideră Rusia nu doar un agresor care trebuie oprit (chiar cu prețul concesiilor din partea victimei), ci un jucător global a cărui participare este necesară pentru a rezolva problemele globale.
„Este foarte posibil ca Putin să fi introdus Orientul Mijlociu în conversație pentru a-și asigura acest statut.
Pe locul al treilea în lista de subiecte menționate a fost energia, ceea ce ar putea însemna că Trump l-a amenințat pe Putin cu o potențială scădere a prețului petrolului la nivel mondial.
Expresia «Am reflectat amândoi la Marea Istorie a Națiunilor noastre și la faptul că am luptat împreună cu atât de mult succes în cel de-al Doilea Război Mondial», este o adevărată muzică pentru urechile lui Putin, susținând poziția sa conform căreia măreția trebuie căutată în trecut, lumea veche este superioară și ar trebui readusă în realitate.
Recunoașterea reciprocă a măreției este un fel de acord cu ideea unei structuri mondiale de susținere, în care marile națiuni sunt adevăratele subiecte ale istoriei, în timp ce națiunile mai puțin mari sunt obiectele ei.
Atât Washingtonul, cât și Moscova – prin inițierea unei conversații directe despre Ucraina și absența curioasă a Europei din agenda lui Trump, plus rezumatul apelului de la Kremlin – confirmă acest lucru”, continuă Alexander Baunov.
Promisiunea de a-și vizita reciproc țările – nu doar de a se întâlni pe un teritoriu neutru – este un alt succes important pentru Putin, crede Baunov. Într-un fel, o vizită a unui președinte american în „curtea” unei țări cu regim dictatorial ar reprezenta cea mai înaltă formă de legitimare internațională, un ritual magic pentru a ridica un blestem diplomatic.
„Acum va începe munca frenetică pentru a combina punctele de discuție ale unei mari istorii și ale unui război comun cu o vizită a lui Trump programată să coincidă cu sărbătoarea Zilei Victoriei Ruse, pe 9 mai, care comemorează victoria Aliaților în al Doilea Război Mondial.
Combinația dintre comentariile lui Trump – conform cărora «Milioane de oameni au murit într-un război care nu s-ar fi întâmplat dacă aș fi fost președinte» – și «Vreau să-i mulțumesc președintelui Putin pentru timpul și efortul acordat în legătură cu acest apel» transferă în esență responsabilitatea simbolică pentru războiul din Ucraina de la Putin la fostul președinte al SUA, Joe Biden.
Cu alte cuvinte, războiul s-a întâmplat nu pentru că Putin a adunat trupe și le-a trimis să cucerească un vecin, ci pentru că Donald Trump nu era președinte”, mai scrie Alexander Baunov.
Declarația lui Donald Trump, punctează asociatul senior de la Carnegie Endowment for International Peace, se încheie cu o încredere mare în succesul iminent al negocierilor. Baza acestor negocieri este destul de clară.
Trump vede Rusia doar o „parte a conflictului” și un participant egal la soluționarea acestuia, avertizează Baunov.
„Trump neglijează rolul lui Putin în declanșarea războiului și îi oferă un nou rol, acela de pacificator, alături de el.
Trump caută o încheiere rapidă a conflictului, indiferent de termeni, iar Kremlinul pare gata să-l ajute. Putin nu numai că i-a arătat că este dispus să-i spună lui Trump ceea ce vrea să audă (alegerile prezidențiale din 2020 au fost furate; ar fi oprit războiul din Ucraina; Zelenski păcălește America) și a semnalat că este pregătit pentru pace, dar i-a oferit lui președintelui american o victorie gratuită prin eliberarea unui american întemnițat.
Nu este deloc clar cum încheierea războiului sub supravegherea lui Trump va consacra revolta globală anti-imperialistă pe care se presupune că o conduce Putin. Dar liderul rus este atât de fixat pe Ucraina, încât va echivala recunoașterea drepturilor sale acolo cu noua ordine mondială în sine.
Dacă «uciderea lui Trump cu blândețe» îl aduce pe Putin mai aproape de obiectivele sale, atunci asta va face”, încheie Alexander Baunov.
Citește și: