Prima pagină » Actualitate » Putin mizează pe ERODAREA unității occidentale. „Trump nu va accepta toate cererile Kremlinului, dar este o fereastră de oportunitate pentru Rusia”

Putin mizează pe ERODAREA unității occidentale. „Trump nu va accepta toate cererile Kremlinului, dar este o fereastră de oportunitate pentru Rusia”

Putin mizează pe ERODAREA unității occidentale. „Trump nu va accepta toate cererile Kremlinului, dar este o fereastră de oportunitate pentru Rusia”

Misiunea principală a Kremlinului, în acest moment, este să mențină Washingtonul în ceea ce s-ar putea numi „mentalitate constructivă față de Rusia”. Chiar și dacă doar acest scop ar fi atins și permanentizat, înseamnă enorm pentru obiectivele stabilite de Vladimir Putin pentru Ucraina.

La trei săptămâni după învestirea președintelui american Donald Trump, acesta a avut un apel telefonic cu omologul său rus, Vladimir Putin.

  • Ambele părți au păstrat o tăcere diplomatică cu privire la cine a inițiat respectivul apel, dar faptul că a avut loc și a durat aproape o oră și jumătate pare o victorie majoră pentru liderul de la Kremlin.
  • Efectiv, mult așteptatele negocieri dintre Moscova și Washington cu privire la soarta Ucrainei au fost lansate în formatul care i se potrivește cel mai bine lui Vladimir Putin.
  • În plus, președintele rus intră într-un dialog într-un moment în care negocierile par dezirabile, dar deloc necesare pentru ca Rusia să-și atingă obiectivele în războiul său împotriva Ucrainei.

Pentru Putin, aceasta este o fereastră de oportunitate de care, desigur, ar dori să profite la maximum, „dar practic orice rezultat va fi un rezultat bun pentru Moscova”, notează Tatiana Stanovaya – fondatoarea proiectului de analiză politică R. Politikîntr-o analiză publicată de Carnegie Endowment for International Peace.

Cu siguranță, nu există nicio garanție că Trump va accepta toate cererile Kremlinului și va fi de acord cu un „acord” pe scară largă.

„Dar există o mulțime de alte rezultate posibile care vor aduce beneficii Rusiei, cum ar fi erodarea unității occidentale, Ucraina fiind nevoită să accepte ceea ce Kremlinul numește «realitate» (pierderi teritoriale) și o reducere a sprijinului occidental pentru Kiev”, consideră Tatiana Stanovaya.

Ministrul de Externe al Rusiei vrea „garanții de fier”

Cu câteva ore înainte ca apelul telefonic să aibă loc, amintește Tatiana Stanovaya, secretarul american al Apărării – Pete Hegseth – a declarat public că o întoarcere la granițele Ucrainei din 2014 este nerealistă.

Nerealistă a fost considerată și cererea Ucrainei de a adera la NATO.

Deși concluzii similare au fost exprimate cu ușile închise, a fost prima dată când au fost recunoscute la un nivel atât de înalt, trasând noi linii în cadrul dezbaterilor occidentale despre Ucraina.

Deocamdată, perspectiva unui acord pe scară largă pare puțin probabilă: pozițiile SUA și cele ale Rusiei sunt prea îndepărtate.

Scopul cheie al lui Putin rămâne o «Ucraină prietenoasă», ceea ce nu pune accent pe diviziunile teritoriale sau pe securitatea liniei de contact, ci doar pe garanțiile că Ucraina, în ansamblu, se va îndepărta de calea dezvoltării occidentale pe care s-a angajat.

  • În termeni practici, asta ar însemna ca Occidentul să fie convins să se retragă din Ucraina, în toate sensurile.
  • Ministrul adjunct de externe al Rusiei a spus deja că Moscova va cere „garanții de fier” că Ucraina nu va adera la NATO.

Ar însemna, de asemenea, anularea acordurilor bilaterale de securitate existente ale Ucrainei cu țările occidentale, ca să nu mai vorbim de o schimbare a conducerii politice a țării, rescrierea constituției ucrainene și multe altele.

  • Rusia cere, de asemenea, garanții că nu vor exista o armată cu drepturi depline, arme occidentale sau baze militare în Ucraina.
  • Între timp, poziția lui Trump – resurse minerale în schimbul sprijinului Washingtonului și forțele de menținere a păcii europene pe linia de contact – pare să aibă puține în comun cu viziunea Moscovei.

În plus, nu este vorba doar de ce vrea Trump, ci de ce poate face, de fapt. Un acord cu drepturi depline care ar fi acceptabil pentru Rusia ar necesita participarea activă a altor țări occidentale și, desigur, a Ucrainei însăși”, mai scrie Tatiana Stanovaya.

Ucraina se destramă de la sine?

În același timp, Moscova nu este în mod clar pregătită să-și mai „atenueze” cererile în perspectiva unor eventuale negocieri de pace.â

Putin a precizat în mod repetat că Rusia își poate atinge obiectivele în Ucraina fără niciun acord intermediat de SUA, mai scrie Tatiana Stanovaya în analiza sa.

În ceea ce o privește, Moscova trebuie pur și simplu să aștepte până când Ucraina se destramă de la sine, după care armata rusă va zdrobi orice rezistență rămasă în rândul armatei ucrainene.

  • Încercările lui Trump de a forța Ucraina să înceapă negocieri cu Rusia și de a face Europa responsabilă pentru propria sa securitate nu fac decât să ajute Moscova să avanseze spre propriile obiective în acest război.
  • Pentru Putin, așadar, discuțiile cu Trump sunt o problemă secundară, eclipsată de ceea ce nu este nimic mai puțin decât un obiectiv existențial pentru el: asigurarea unei «Ucraine prietenoase».

Acest preț ar putea lua forma a ceea ce sunt efectiv schimburi de ostatici (chiar dacă echivalența celui mai recent schimb este dubioasă), eliberarea prizonierilor de război ucraineni și poate chiar în viitor, suspendarea temporară a ostilităților sau trimiterea pe cineva nu prea în vârstă pentru a se întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în contextul în care Putin îl consideră un președinte ilegitim”, punctează Tatiana Stanovaya.

Negocieri de pace. Este vehiculat numele oligarhului Roman Abramovici, ca reprezentant al Rusiei

În astfel de condiții, este așteptat un proces de negociere îndelungat, în care Moscova este pregătită pentru orice rezultat, de la acorduri limitate până la încheierea oricărui dialog și chiar escaladarea militară.

Conducerea rusă va încerca să evite această ultimă opțiune, dar nu cu orice preț.

Acum, că a avut loc prima conversație telefonică substanțială, începe treaba complicată a pregătirilor pentru o întâlnire între cei doi președinți.

  • Washingtonul a făcut o concesie prin îndepărtarea reprezentantului special pentru Ucraina, Keith Kellogg, de contactul direct cu Moscova.
  • Există motive să credem că Trump însuși are unele rezerve față de abordarea lui Kellogg asupra problemei, în ultimele săptămâni, alegând pragmatismul.

Încă nu este clar cine va reprezenta Rusia în cadrul vreunei delegații de negociere, dar este puțin probabil să fie Vladimir Medinsky, pe care Putin l-a numit negociator șef în conflictul din 2022. Putin îl poate folosi în negocierile cu Kiev, totuși, dacă este necesar.

Personalități precum Kirill Dmitriev, născut în Ucraina, CEO al Fondului de Investiții Directe din Rusia, oligarhul Roman Abramovici, și fostul șef de cabinet al Kremlinului, Alexander Voloshin, sunt adesea menționați ca intermediari informali în stabilirea contactelor actuale și fiecare dintre ei poate juca, într-adevăr, un anumit rol în comunicare.

Dar influența lor nu trebuie exagerată. Orice lucru de importanță reală fie are aprobarea lui Putin, fie se întâmplă la îndemnul lui”, continuă Tatiana Stanovaya.

„Rusia este foarte tentată să încerce să aştepte…”

Firește, o mare parte a negocierilor de pace va fi determinată de circumstanțe externe, iar acestea se schimbă rapid. Totul depinde, în ultimă instanță, de situația de pe front și  de ceea ce se întâmplă în politica internă ucraineană.

Rusia este foarte tentată să încerce să aştepte, pur şi simplu, ca Ucraina să devină și mai vulnerabilă – atât în ​​termeni militari, cât şi politici – şi apoi să intensifice presiunea, îmbunătăţindu-şi radical poziţia de negociere.

Mai ales că, în acest moment, negocierile cu Washingtonul oricum nu vor da Moscovei tot ceea ce își dorește.

Deocamdată, așadar, este suficient ca Rusia să-l mențină pe Donald  Trump într-o mentalitate pozitivă față de Rusia și asta este ceva ce Vladimir Putin reușește să realizeze”, încheie Tatiana Stanovaya.


Citește și:

Rusia și China, tango în ARCTICA. Alianța strategică nu exclude suspiciunile: „Beijingul este un partener indispensabil, dar Moscova se teme”

Rudele lui PUTIN au ieșit la rampă și profită de favorurile Kremlinului. Fiicele, „partenera” Kabaeva și verișoara primară, pe cai mari

Puși pe „linie moartă” de Putin, Patrushev și Șoigu trag sfori pentru a recâștiga PRIVILEGIILE la Kremlin. „Un nou tip de comportament în elita rusă”

Europa, dependentă militar de SUA. „Un eșec politic grav, provocările majore necesită programe de AVARIE”

Pierde Zelenski din influență într-o Ucraină post-conflict? „Trebuie să evite o CONFRUNTARE directă cu Valeri Zalujnîi, ex-șeful armatei”  

S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole ... vezi toate articolele

Citește și