Podul Arhiepiscopiei Constanţei care a fost mistuit de flăcări nu avea autorizație de construire. City managerul: „Nu mai pot fi sancționați. S-a prescris”

Publicat: 18 10. 2022, 19:04
Sursa foto: BZI

Podul Palatului Arhiepiscopal care a fost mistuit de flăcări în noaptea de sâmbătă spre duminică a fost ridicat ilegal. Arhiepiscopia Tomisului a efectuat în anul 2007 lucrări de mansardare a podului Palatului Arhiepiscopal fără a solicita vreo autorizație.

Se pare că Arhiepiscopia Tomisului ar fi ridicat ilegal construcția în 2007, fără să ceară vreun aviz și fără să consulte specialiștii în construcții.

ISU Dobrogea a transmis că Arhiepiscopia nu avea nevoie de autorizație de securitate la incendiu deoarece clădirea este construită în anul 1932, însă noua construcție ar fi avut nevoie de autorizație.

City managerul Constanței, Felicia Ovanesian, susține că Arhiepiscopia Tomisului nu mai poate fi amendată pentru construcția ilegală care a ars pentru că „infracțiunea s-a prescris”.

„Nu a fost sancționată, nici măcar o dată verificată. Nu a existat niciodată nicio sancțiune. Dacă este real că lucrările neautorizate au fost realizate în anul 2007, nici măcar nu mai pot fi sancționați, este prescris. Puteau fi constate în trei ani”,a spus city managerul oraşului Constanţa.

Primăria Constanța nu va da bani pentru refacerea podului distrus

De asemenea, ea a precizat că nu i se pare etic să dea bani pentru ceva ce nu a fost autorizat.

„Nu mi se pare etic să dau bani să refac ceva ce nu a fost niciodată autorizat. Dovadă ce se întâmplă cu lucrările neautorizate”, a afirmat Felicia Ovanesian.

Reprezentanții primăriei susțin că podul distrus de incendiu ar fi funcționat ilegal girat de vechea administrație.

Din primele informații se pare că o lumânare uitată aprinsă ar fi provocat incendiul care a distrus podul despre care inițial reprezentanții Arhiepiscopiei au recunoscut că este o mansardă în care trăiau și dormeau călugări și preoți, dar ulterior și-au schimbat declarațiile și au susținut că era un simplu pod cu un loc de rugăciune.

În municipiul Constanța acest fenomen nu este unul singular. Mai există și alte lăcașuri de cult care fie nu au autorizație fie nu respectă autorizațiile de construire. Un astfel de caz este Biserica de la Ștefăniță Vodă care a intrat recent în legalitate.

Sursa: Antena 3