VIDEO | Popescu: Primele gaze din Marea Neagră vor intra în sistemul național din 2022. Vorbim de un miliard de metrii cubi pe an

Publicat: 13 12. 2021, 22:30
Actualizat: 13 12. 2021, 23:22

This browser does not support the video element.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat, la Digi24, că România va extrage gaze naturale din Marea Neagră în primă fază începând anul viitor, când vor intra în sistemul național circa un milion de metrii cubi de gaze naturale, urmând ca până în 2026 să fie modernizate și construite capacități de stocare, întrucât ne așteptăm să beneficiem de gaze naturale din Marea Neagră de 10 miliarde de metrii cubi.

„România s-a angajat să extragă gaze din Marea Neagră. Statul român dorește să achiziționeze prin RomGaz cota parte de 50% din perimetrul Neptun care este deținută de Exon. Aprobarea tranzacției a fost dată vineri. În perioada următoare se vor semna și contractele, iar decizia de investiții va fi luată de ambii investitori RomGaz și OMW Petrom în cursul anului viitor astfel încât în 2026 să avem primele gaze din marea neagră din acel perimetru intrate în sistemul național de transport”.

Virgil Popescu transmite că România va beneficia de circa 10 miliarde de metrii cubi pe an de gaze naturale care vor fi extrase din Marea Neagră din 2026.

„Când producția de gaze va veni din Marea Neagră și vorbim de 10 miliarde de metrii cubi pe an, aproape cât consumul României acum. Este evident că vom avea gaze să folosim pentru piața românească și pentru piața de export”.

Întrebat dacă va fi nevoie ca România să își mărească capacitatea de stocare a gazelor naturale, Virgil Popescu a declarat: „România este într-un program de modernizare a capacității și de extindere. Noi ne dorim ca până în anul 2025 să creștem capacitatea de la trei miliarde la patru miliarde de metrii cubi”.

Ministrul Energiei a precizat că primele gaze din Marea Neagră vor intra în sistemul național din prima parte a anului 2022.

„Primul gaz din Marea Neagră cred că îl vom folosi anul viitor. A început o altă investiție într-un perimetru mai mic care a început anul trecut și care trebuia finalizat anul acesta, dar eu sunt convins că în prima parte a anului viitor primele gaze din Marea Neagră vor fi scoși și vorbim de un miliard de metrii cubi pe an”.