Poziție dură a președintei American Bar Association în legătură cu respectarea independenței profesiei de avocat în România: ”Este subminat principiul confidențialității comunicărilor dintre avocat și client”

Publicat: 05 03. 2021, 16:25
Actualizat: 06 04. 2021, 14:24
Poziție dură a președintei ABA în legătură cu respectarea independenței profesiei de avocat în România: ”Este subminat principiul confidențialității comunicărilor dintre avocat și client”

În contextul condamnării avocatului Robert Roșu în dosarul ”Ferma Băneasa”, Patricia Lee Refo – președintele American Bar Association (ABA), cea mai mare asociație de avocați din lume – a transmis un punct de vedere extrem de dur în care concluzionează, printre altele, că este subminat principiul confidențialității comunicărilor dintre avocat și client.

Potrivit surselor GÂNDUL.RO, acest punct de vedere va fi inserat și în raportul MCV din luna iunie a acestui an.

American Bar Association, cea mai mare asociație de avocați din lume

American Bar Association (ABA) este cea mai mare asociație de avocați din lume. Considerată o ”voce națională a profesiei juridice”, ABA lucrează pentru a îmbunătăți administrarea justiției, ”promovează programe care asistă avocați și judecători în activitatea lor, acreditează școli de drept, oferă educație juridică continuă și lucrează pentru a consolida cunoașterea publică  în jurul lumii a importanței statului de drept”.

”Asociația American Bar Association este preocupată cu privire la situații ce denotă grave încălcări ale drepturilor avocaților în România. Mai multe cauze larg mediatizate au evidențiat practicile din cadrul urmăririi penale efectuată în România care încalcă independența profesiei de avocat și principiile statului de drept. Aceste practici încalcă principiul  tradițional al egalității de arme între acuzare și apărare și subminează principiul confidențialității comunicărilor dintre avocat și client. Prin urmare, aceste practici amenință dreptul unui inculpat la un proces echitabil”, se menționează la începutul declarației făcute de Patricia Lee Refo.

Patricia Lee Refo, președinte ABA: ”Practici care creează temere printre avocați”

Patricia Lee Refo consideră că astfel de ”practici” – în sistemul de justiție din România – nu fac altceva decât să creeze ”temeri printre avocați”, iar un astfel de precedent este periculos. Avocații, în astfel de condiții, vor fi ”descurajați” în ”furnizarea apărării” la care inculpații au dreptul prin lege.

În finalul acestei declarații, președintele ABA face și un apel către autoritățile din România, insistând asupra ideii că drepturile profesiei de avocat și garanțiile în ceea ce privește independența acesteia trebuie respectate.

”Sistemul de justiție din România a fost, de asemenea, în mod deliberat implicat în practici care creează temeri printre avocați, descurajându-i pe aceștia de la furnizarea apărării și a serviciilor la care toți inculpații au dreptul. Anumite activități legale efectuate de avocați în calitate reprezentanți ai clienților lor au fost etichetate drept activități infracționale. În alte situații, avocații au fost acuzați de „delicte de opinie“ pentru raționamentul juridic pe care aceștia îl fac în susținerea intereselor clienților lor  și pentru acțiunile desfășurate în cadrul normal al exercitării profesiei de avocat.

ABA face apel la autoritățile române să respecte drepturile profesiei de avocat și garanțiile în ceea ce privește independența acesteia, și face apel ca procurorilor, judecătorilor și altor oficiali ai sistemului de justiție să le fie permis să administreze o justiție corectă și echitabilă, fără nicio presiune politică”, se precizează la finalul acestei declarații.