Baroul București continuă protestul după condamnările din dosarul ”Ferma Băneasa”: ”Există un risc însemnat ca exercitarea profesiei de avocat să fie calificată ca infracțiune”

Baroul București continuă protestul după condamnările din dosarul ”Ferma Băneasa”: ”Există un risc însemnat ca exercitarea profesiei de avocat să fie calificată ca infracțiune”

Pe data de 2 martie, întrunit în ședință, Consiliul Baroului București a decis ca protestul avocaților – ”fără încetarea activității” – să fie menținut, urmând a fi luate și alte măsuri legale după condamnările din dosarul ”Ferma Băneasa”.

Ulterior, Baroul București a transmis și un comunicat – semnat de avocatul Ion Dragne, decanul Baroului – prin care a precizat că, din cauza ”nerespectării termenului legal de motivare a hotărârii pronunțate în cauza în care doi avocați au fost condamnați la pedepse cu închisoarea pentru ceea ce prima instanță a apreciat a fi exercitarea firească a profesiei de avocat”, s-a luat decizia ca protestul să continue.

Avocații își vor desfășura activitatea, în timpul protestului, dar vor avea obligația de a purta o banderolă albă pe brațul stâng.

”Menținerea protestului fără încetarea activității”

Mai mult, vineri – 5 februarie, ora 13.00 – va avea loc o ședință extraordinară a Baroului București, urmând a fi adoptate și alte ”măsuri legale”, nefiind exclus un protest al avocaților în fața Curții de Apel București (CAB).

”Avocații din Baroul București sunt informați că, în legătură cu nerespectarea termenului legal de motivare a hotărârii pronunțate în cauza în care doi avocați au fost condamnați la pedepse cu închisoarea pentru ceea ce prima instanță a apreciat a fi exercitarea firească a profesiei de avocat, în ședința din 02.03.2021, Consiliul Baroului București a decis:

  1. Menținerea protestului fără încetarea activității, de către toți avocații din Baroul București, față de neîndeplinirea cerinței legale a motivării hotărârii pronunțate în cauză, în termenul prevăzut de Codul de procedură penală, apreciind că există, în continuare, un risc însemnat ca exercitarea profesiei de avocat să fie calificată ca infracțiune, avocații din Baroul București având obligația să poarte, în incinta instanțelor de judecată, banderola albă pe brațul stâng;
  2. Întrunirea în ședința extraordinară a Consiliului Baroului București în data de vineri, 05.03.2021, ora 13.00, la Sala de Calculatoare din incinta Curții de Apel București, ședință la care sunt invitați să participe avocații interesați, pentru consultarea în vederea adoptării unor alte măsuri legale”, se precizează în comunicatul Baroului București.

Uniunea Internațională a Avocaților: ”Avocatul Robert Roșu a fost încarcerat în cadrul și pentru exercitarea profesiei de avocat”

Pe pagina de socializare, Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a postat reacția Uniunii Internaționale a Avocaților (UIA) după condamnarea avocatului Robert Roșu în dosarul ”Ferma Băneasa”.

Astfel, a fost prezentat punctul de vedere al președintelui Jorge Marti Moreno, transmis către președintele UNBR Traian Briciu.

”Uniunea Internațională a Avocaților (UIA) reacționează la închiderea avocatului fără nici un fel de motivare și oferă sprijin prin Institutul pentru Statul de Drept. UIA consideră că avocatul Robert Roșu a fost încarcerat în cadrul și pentru exercitarea profesiei de avocat, fapt pe care îl condamnă cu tărie, ca fiind total inadmisibil și inacceptabil”, a precizat Jorge Marti Moreno.

În scrisoarea de răspuns adresată președintelui UNBR, Traian Briciu, președintele UIA – Jorge Marto Moreno – susține că autoritatea administrativă de urmărire penală și autoritatea judecătorească din România au încălcat principiile de bază referitoare la rolul baroului în dosarul ”Ferma Băneasa”.

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce s-a întâmplat cu relația dintre Nikki Exotika, femeia trans din America, și Igor din...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Legea care se va aplica în toată România. Ordin de la UE. Toți românii au...
Pensionarii, ținuți în suspans. Poșta Română își bate joc de ei
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Când cresc salariile în România! Breaking news
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Motivul pentru care Erika Isac s-a ras în cap! Fanii au criticat-o dur: ”Ce nu...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Substanțele toxice din microplastice pot fi absorbite prin piele, arată un studiu