Prelevare de organe la Spitalul din Moinești, transplantate unor pacienți din București și Iași. Chirurgul Adrian Cotîrleț: ”Cu acest gest suprem, un om pe care nu-l cunoşti, prinde putere şi trăieşte”

Publicat: 23 02. 2022, 11:41

În ciuda tuturor restricţiilor şi dificultăţilor impuse de pandemie, joi dimineață s-a încheiat la Spitalul Municipal de Urgenţă Moineşti o nouă prelevare de organe şi ţesuturi, datorită gestului altruist făcut de familia unei paciente aflate în moarte cerebrală.

Sub coordonarea Agenției Naționale de Transplant, condusă de dr. Radu Zamfir, și a coordonatorului de transplant regional Iași, reprezentat de Dr. Neagu Raluca, cu implicarea dr. Dascălu Corina, medic primar ATI, dar  și a echipei ATI Moineşti, formată din dr. Anghel Nina Maria şi asistenta Mariana Chirilă, coordonator transplant, a fost pus în mișcare, în miez de noapte, “lanţul vieţii”.

Medicul primar Adrian Cotîrleț a mărturisit că întreaga echipă care a lucrat la această prelevare de organe și țesuturi a trecut printr-o noapte cu o puternică încărcătură emoțională.

”A fost o noapte de încărcătură emoțională și profesională deosebită. A fost, de o parte, ficatul unei paciente care se afla în moarte clinică, și gândul că de acest organ va beneficia un om care va putea să trăiască o viață normală după o suferință îndelungată. Mulțumesc atât familiei care a acceptat această prelevare de organe, cât și întregii echipe medicale de la București și de la Spitalul Municipal de Urgență Moinești, care, prin multă muncă și răbdare, a făcut posibil acest lucru”, a declarat, în exclusivitate pentru GÂNDUL, Adrian Cotîrleț, medic primar chirurgie generală.

”Donarea de organe este un gest suprem”

Intervenţia de prelevare a ficatului a fost realizată de echipa Institutului Clinic Fundeni din București, condusă de Dr. Vatachki Guenodiy Roumenov, medic specialist chirurgie generală, la care s-a asociat echipa de chirurgi a Spitalului Municipal de Urgență Moinești, coordonată de prof. univ. dr.  Adrian Cotîrleț.

Ficatul prelevat a fost transportat la Institutul Clinic Fundeni, răspunzând astfel necesității unui pacient.

Prelevarea corneei a fost realizată sub supervizarea dr. Dana Cristina Călțaru, medic primar oftalmolog la Spitalul Județean Bacău, și a ajuns la Clinica de Oftalmologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă “Sf. Spiridon” din Iaşi.

”Recunoștință și respect pentru munca şi efortul tuturor echipelor medicale implicate în această cursă pentru viaţă, pentru profesionalismul şi dăruirea de care au dat dovadă. Mulţumim românilor care înţeleg că donarea de organe este un gest suprem, fără alt beneficiu în afară de gândul că, undeva, un om pe care nu-l cunoşti, prinde putere şi trăieşte”, a mai transmis medicul primar chirurg Adrian Cotîrleț.