Președintele Comitetului de Apărare al Dumei de Stat critică SUA: ”Acum știm cine dorește să escaladeze tensiunile și cine continuă să destabilizeze situația”

Publicat: 24 01. 2022, 14:21
Actualizat: 24 01. 2022, 14:24
Andrei Kartapolov, președintele Comitetului de Apărare al Dumei de Stat | Foto – Profimedia Images

Andrei Kartapolov, deputat și președinte al Comitetului de Apărare al Dumei de Stat – fost de ministru adjunct al Apărării și fost șef al Direcției principale militaro-politică a forțelor armate ruse – acuză SUA că sunt principalul factor destabilizator în contextul situației tensionate din această perioadă, între Rusia și Occident.

Anunțul că SUA intenționează să trimită 5.000 de mlitari în Europa de Est și în țările baltice – acest număr putând fi crescut de zece ori, în funcție de agravarea situașției -, l-a determinat pe Andrei Kartapolov să declare că  Rusia va da un răspuns adecvat.

”Evident, Rusia nu va lăsa astfel de acțiuni să degenereze, va oferi un răspuns relevant la escaladarea amenințărilor”, a declarat Kartapolov, comentând un articol din The New York Times care transmitea, pe surse, că până la 5.000 de soldați americani ar putea fi dislocați. în Europa de Est şi în ţările baltice.

”Desfășurarea acestor trupe și consolidarea militară vor fi cauza reală a unei escaladări a tensiunii în regiune. Acum știm cine dorește să escaladeze tensiunile și cine continuă să destabilizeze situația – sunt Statele Unite. În mod clar, considerăm aceste informații ca fiind îngrijorătoare”, a mai spus Kartapolov, notează Interfax.

Surse New York Times: ”Se așteaptă ca Biden să ia o decizie încă de săptămâna aceasta”

Președintele american Joe Biden ia în considerare desfășurarea a câteva mii de soldați americani, precum și nave de război și avioane, în țările baltice și din Europa de Est.

Potrivit The New York Times, ”într-o întâlnire de sâmbătă la Camp David, retragerea prezidențială din Maryland, înalți oficiali ai Pentagonului i-au prezentat lui Biden mai multe opțiuni care ar muta activele militare americane mult mai aproape de pragul domnului Putin, au spus oficialii administrației. Opțiunile includ trimiterea a 1.000 până la 5.000 de militari în țările est-europene, cu potențialul de a crește acest număr de zece ori dacă lucrurile se deteriorează”.

Se așteaptă ca Biden să ia o decizie încă de săptămâna aceasta, au transmis sursele The New York Times.

Joe Biden: ”Dacă orice unitate rusă trece peste graniţa cu Ucraina, este o invazie”

Președintele american Joe Biden a transmis, de altfel, că s-a exprimat foarte clar în legătură cu criza de la granița dintre Rusia și Ucraina.

”Am fost absolut clar cu preşedintele Putin, nu are nicio înţelegere greşită. Dacă orice unitate rusă trece peste graniţa cu Ucraina, este o invazie”, a declarat Biden reporterilor de la Casa Albă.

Liderul american a subliniat că o astfel de invazie va fi întâmpinată printr-un ”răspuns sever şi coordonat, răspuns economic, aşa cum s-a discutat în detaliu cu aliaţii noştri, aşa cum a fost stabilit foarte clar cu preşedintele Putin. Dar nu există nicio îndoială, să nu existe nicio îndoială, că, dacă Putin va face această alegere, Rusia va plăti un preţ mare”

”Rusia are o istorie lungă de a folosi alte măsuri decât acţiunile militare deschise pentru a provoca agresiune. Tactici paramilitare, aşa-numitele atacuri în zona gri şi acţiuni ale soldaţilor ruşi care nu poartă uniforme ruseşti”

Joe Biden


Citește și: