Blinken anunță că SUA vor răspunde Rusiei, în scris, săptămâna viitoare: ”Am fost de acord cu discuții suplimentare după aceea”

Blinken anunță că SUA vor răspunde Rusiei, în scris, săptămâna viitoare: ”Am fost de acord cu discuții suplimentare după aceea”
Secretarul de Stat american Antony Blinken | Foto - Profimedia Images
Publicat: 21/01/2022, 16:44

Secretarul de Stat american Antony Blinken s-a întâlnit cu Serghei Lavrov – ministrul de Externe al Federației Ruse – la Geneva, iar în urma discuțiilor purtate a anunțat că SUA vor oferi un răspuns în scris, săptămâna viitoare, în ceea ce privește ”garanțiile de securitate” cerute de Kremlin.

Serghei Lavrov a declarat că trupele NATO din România și Bulgaria ar trebui retrase, o reconfigurare potrivit anului 1997 – atunci când cele două țări nu erau membre ale Alianței Nord-Atlantice – fiind dorită de Moscova.

De altfel, Rusia și-a exprimat, constant, iritarea față de o eventuală extindere a NATO către est, Ucraina fiind, în acest moment, punctul nevralgic pe agenda de lucru.

”I-am spus (n.red. – lui Serghei Lavrov) că, în urma consultărilor pe care le vom avea în zilele următoare cu aliații și partenerii, anticipăm că vom putea împărtăși cu Rusia preocupările și ideile noastre mai detaliat și în scris săptămâna viitoare și am fost de acord cu discuții suplimentare după aceea”, a declarat Secretarul de Stat american după discuția cu ministrul de Externe al Federației Ruse, preluat de TASS.

Lavrov: ”Sper că emoțiile se vor potoli, deși nu există garanții

Rusia dorește o reconfigurare a pozițiilor strategice, astfel încât să se revină la formula din 1997. România și Bulgaria au fost menționate explicit, cele două țări devenind membre ale NATO ulterior.

Potrivit ministerului rus de Extern, o astfel de solicitare nu permite ”interpretări ambigue”, fiind formulată foarte clar”.

”Unul dintre fundamentele inițiativei noastre, despre care ați menționat, este formulat în mod deliberat foarte clar și nu permite interpretări ambigue. Vorbim despre retragerea forțelor, echipamentelor și armelor străine și alte demersuri pentru a reveni la configurația din 1997 pe teritoriul țărilor care nu erau membre NATO la data precizată. Acestea includ atât Bulgaria, cât și România”, a transmis Ministerul Rus de Externe.

Serghei Lavrov a spus, după întâlnirea cu Antony Blinken, că Rusia nu a amenințat niciodată Ucraina prin oficialii săi, iar dialogul ar trebui să fie ”rezonabil”.

”Rusia nu a amenințat niciodată, în niciun moment și în niciun loc, poporul ucrainean, prin reprezentanții săi oficiali. Am vorbit sincer despre asta cu Tony Blinken și a fost de acord că trebuie să purtăm un dialog mai rezonabil. Sper că emoțiile se vor potoli, deși nu există garanții”, a declarat ministrul de Externe al Federației Ruse.


Citește și:

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult