Joe Biden, un nou mesaj de avertisment pentru Vladimir Putin: „Dacă orice unitate rusă trece peste graniţa cu Ucraina, este o invazie”

Joe Biden, un nou mesaj de avertisment pentru Vladimir Putin: „Dacă orice unitate rusă trece peste graniţa cu Ucraina, este o invazie”
Vladimir Putin (s) și Joe Biden / Colaj foto - Mediafax FOTO
Publicat: 20/01/2022, 22:26
Actualizat: 20/01/2022, 22:46

Președintele american Joe Biden a declarat joi, 20 ianuarie, că în discuțiile cu omologul său rus, Vladimir Putin, i-a transmis că orice mișcare a Rusiei în Ucraina va fi considerată o invazie.

„Am fost absolut clar cu preşedintele Putin, nu are nicio înţelegere greşită. Dacă orice unitate rusă trece peste graniţa cu Ucraina, este o invazie”, a declarat Biden reporterilor de la Casa Albă.

Liderul american a subliniat că o astfel de invazie va fi întâmpinată printr-un ”răspuns sever şi coordonat, răspuns economic, aşa cum s-a discutat în detaliu cu aliaţii noştri, aşa cum a fost stabilit foarte clar cu preşedintele Putin. Dar nu există nicio îndoială, să nu existe nicio îndoială, că, dacă Putin va face această alegere, Rusia va plăti un preţ mare”.

De asemenea, Biden a mai spus că Washingtonul este în căutarea altor scenarii.

”Rusia are o istorie lungă de a folosi alte măsuri decât acţiunile militare deschise pentru a provoca agresiune. Tactici paramilitare, aşa-numitele atacuri în zona gri şi acţiuni ale soldaţilor ruşi care nu poartă uniforme ruseşti”, a adăugat liderul american.

Președintele SUA a mai afirmat că alte potenţiale acţiuni ascunse ale Moscovei includ atacuri cibernetice, precum şi ceea ce el a numit desfăşurarea „omuleţilor verzi în uniformă”.

”Trebuie să fim pregătiţi să răspundem şi la acestea într-un mod decisiv şi unit cu gama de instrumente de care dispunem”, a precizat liderul de la Casa Albă.

Declarația a fost făcută după ce Biden a sugerat, într-un interviu anterior, că aliaţii sunt împărţiţi în privinţa modului de reacţie la orice „incursiune minoră” în Ucraina, scrie ziare ziare.com.

Rusia a adunat zeci de mii de soldaţi la graniţele sale cu Ucraina, iar statele occidentale se tem că Moscova plănuieşte un nou asalt asupra unei ţări pe care a invadat-o în 2014, deși Rusia neagă acuzațiile.


Vă recomandăm și:

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a absolvit o facultate de profil, a scris pentru site-uri precum antena1.ro (a1.ro), Observator.tv (actualul citeste mai mult