NATO trimite mai multe nave și avioane de luptă în Europa de Est. Jens Stoltenberg: ”Vom răspunde întotdeauna la orice deteriorare a mediului nostru de securitate”

NATO trimite mai multe nave și avioane de luptă în Europa de Est. Jens Stoltenberg: ”Vom răspunde întotdeauna la orice deteriorare a mediului nostru de securitate”
Jens Stoltenberg, secretarul general NATO | Foto - Profimedia Images
Publicat: 24/01/2022, 13:43

Alianța Nord-Atlantică (NATO) a luat decizia de a suplimenta numărul de nave și avioane de luptă în Europa de Est, într-o încercare de a răspunde prezenței militare din ce în ce mai amenințătoare a Rusiei la granița cu Ucraina.

Este o perioadă extrem de tensionată la început de an, după ce 2021 se încheiase într-o notă pesimistă în ceea ce privește o eventuală invadare a Ucrainei de către Rusia. Cu toate că oficialii Kremlinului neagă un astfel de scenariu, reprezentanții NATO consideră că amenințarea nu poate fi tratată cu superficialitate, cu atât mai mult cu cât Rusia a solicitat ca trupele Alianței să fie retrase din România și Bulgaria, pentru a se reveni la configurația strategică din 1997.

Potrivit unui comunicat postat pe site-ul Alianței Nord-Atlantice, Danemarca trimite o fregată în Marea Baltică și urmează să desfășoare patru avioane de luptă F-16 în Lituania în sprijinul misiunii de poliție aeriană de lungă durată a NATO în regiune. De asemenea, Spania trimite nave pentru a se alătura forțelor navale NATO și ia în considerare trimiterea de avioane de luptă în Bulgaria.

Franța, la rândul ei, și-a exprimat disponibilitatea de a trimite trupe în România sub comanda NATO. Țările de Jos trimit două avioane de luptă F-35 în Bulgaria, din luna aprilie, pentru a sprijini activitățile de poliție aeriană ale NATO în regiune și pune o navă și unități terestre în așteptare pentru Forța de răspuns a NATO.

Statele Unite au precizat, totodată, că iau în calcul să-și sporească prezența militară în partea de est a Alianței.

Jens Stoltenberg: ”NATO va continua să ia toate măsurile necesare pentru a proteja și a apăra toți Aliații”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că salută astfel de demersuri, asigurând că Alianța Nord-Atlantică va lua toate măsurile necesare pentru consolidarea flancului de est.

În același timp, Stoltenberg a avertizat că va exista un răspuns NATO la orice ”deteriorare” a ”mediului de securitate”.

”Salut faptul că aliații contribuie cu forțe suplimentare la NATO. NATO va continua să ia toate măsurile necesare pentru a proteja și a apăra toți Aliații, inclusiv prin consolidarea părții de est a Alianței. Vom răspunde întotdeauna la orice deteriorare a mediului nostru de securitate, inclusiv prin consolidarea apărării noastre colective, a transmis secretarul general NATO.

Ca răspuns la anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia, în 2014, NATO și-a sporit prezența în partea de est a alianței, inclusiv cu patru grupuri de luptă multinaționale în Estonia, Letonia, Lituania și Polonia.

”Aceste unități, conduse de Regatul Unit, Canada, Germania și, respectiv, Statele Unite ale Americii, sunt multinaționale și pregătite pentru luptă. Prezența lor arată clar că un atac asupra unui aliat va fi considerat un atac asupra întregii Alianțe. Nu existau forțe NATO în partea de est a Alianței înainte de 2014”, se mai precizează în comunicatul transmis.


Citește și:

Oficial ucrainean, după rechemarea în SUA a famililor diplomaților americani de la Kiev: ”O decizie prematură”

Blinken anunță că SUA vor răspunde Rusiei, în scris, săptămâna viitoare: ”Am fost de acord cu discuții suplimentare după aceea”

Retragerea trupelor NATO din România și Bulgaria, printre ”garanțiile de securitate” cerute de Rusia

Kremlinul reacționează după declarațiile lui Joe Biden: ”Nu contribuie la reducerea tensiunilor din Europa, ar putea duce la destabilizarea situației”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niculina Stoican și Olguța Berbec se dușmănesc de moarte, iar acum s-a ajuns la alt...
Imagini exclusive. Gestul fiului lui Ion Țiriac arată cum merge, de fapt, relația cu Sorana...
Cum arată turnul rezidențial pe care îl va construi în Dubai un producător de mașini...
Dana Săvuică: Menopauza nu înseamnă că nu mai suntem femei. Interviu exclusiv
Viitura i-a luat maşina nouă, pentru care de abia făcuse credit pe patru ani. "E...
Manchester City s-a calificat în finala Champions League. Finala va avea loc pe 10 iunie,...
O Dacia Duster pregătită pentru off-road se vinde pe Autovit
Calendar ortodox 31 mai 2023. Ce sărbătoare este miercuri?
Unde sunt bărbații care au dispărut în apele mării, în Năvodari. Lipsa lor n-a fost...
BANCUL ZILEI. Bulă: Ospătar, ăsta e cotlet de miel sau de porc?
Oamenii din Kiev au dat buzna la metrou, după ce primarul le-a cerut să se...
Kilogramele au învins-o pe Oana Sîrbu, fosta iubită a lui Robert Turcescu! Cum arată acum...
Inima OCEANULUI a fost GĂSITĂ! Cui a aparținut COLERIUL de pe TITANIC?
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
BANCNOTELE care vor fi retrase din circulație! Banca Națională a făcut anunțul chiar acum: Suntem...
Un bogătaș din România a murit fulgerător
Medicii au rămas ȘOCAȚI! Ce au găsit în corpul lui Luis Lazarus, după ce i-au...
Cât te costa sa închirezi un șezlong în mini vacanța de Rusalii. La malul mării...