Elizabeth Truss, secretar de stat pentru Afaceri Externe: ”O invazie a Ucrainei, pierdere teribilă de vieți omenești. Ce se întâmplă în Europa de Est are consecințe la nivel global”

Elizabeth Truss, secretar de stat pentru Afaceri Externe: ”O invazie a Ucrainei, pierdere teribilă de vieți omenești. Ce se întâmplă în Europa de Est are consecințe la nivel global”
Elizabeth Truss | Foto – Profimedia Images
Publicat: 24/01/2022, 13:18
Actualizat: 24/01/2022, 13:21

Elizabeth Truss, secretar de stat pentru Afaceri Externe și ale Commonwealth-ului, a declarat că o eventuală invadare a Ucrainei de către Rusia ar avea consecințe tragice, cu pierderi de vieți omenești care ar putea fi comparate cu cele înregistrate în timpul războiului dintre Rusia și Afganistan.

Truss a lansat, de altfel, un avertisment către Rusia, potrivit The Guardian, solicitându-i lui Vladimir Putin, liderul de la Kremlin, să facă un pas înapoi și să nu recurgă la o măsură de forță cu efecte incalculabile pe termen mediu și lung.

Secretarul de stat pentru Afaceri Externe al Marii Britanii a mai spus că, din păcate, Moscova nu a învățat nimic ”din greșelile trecutului”, dând ca exemplu și conflictul din Cecenia.

Moscova nu a învățat din lecțiile istoriei, iar o invazie ar duce la o pierdere teribilă de vieți omenești, așa cum știm din războiul Afgano-Sovietic și conflictul din Cecenia. Trebuie să luăm măsuri. Alături de aliații noștri suntem alături de Ucraina. Ce se întâmplă în Europa de Est are consecințe la nivel global”, a declarat Elizabeth Truss.

Ministerul rus de Externe: ”Absurdități”

Elizabeth Truss a mai vorbit despre ”agresorii globali”, aceștia diind ”încurajaţi într-un mod pe care nu l-am mai văzut de la Războiul Rece încoace”.

Secretarul de stat pentru Afaceri Externe al Marii Britanii a mai spus că se încearcă ca dictatura să fie ”exportată”, plasând pe același palier regimurile din Belarus, Coreea de Nord și Myanmar, regimuri care caută aliați la Moscova și la Beijing.

”Ei încearcă să exporte dictatura ca pe un serviciu, în întreaga lume. De aceea regimuri ca acelea din Belarus, Coreea de Nord şi Myanmar îşi găsesc cei mai apropiaţi aliaţi la Moscova şi Beijing”, a precizat Elizabeth Truss.

Rusia a reacționat și a contrazis – duminică – acuzaţiile Londrei conform cărora încearcă să instaleze un lider pro-rus în Ucraina, potrivit AFP. Nu ar fi vorba decât despre ”absurdități”, a transmis Ministerul rus de Externe.

”Solicităm Foreign Office-ului (n.red. – Ministerul britanic de Externe) să înceteze să mai răspândească absurdităţi”, au transmis oficialii ruși pe Twitter.


Citește și: 

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult