Prețuri record la pompă. Un litru de benzină premium costă peste 8 lei

Publicat: 07 03. 2022, 16:27
Actualizat: 07 03. 2022, 16:30
Sursa foto: Shutterstock

Preţul pentru un litru de benzină premium costă, luni, mai multe de 8 lei, conform informațiilor centralizate de platforma Gazonline.ro, dar şi cele de pe Monitorul Preţurilor, aplicaţie găzduită de Consiliul Concurenţei.

Spre exemplu, un litru de benzină premium la staţia Rompetrol Otopeni se poate achiziţiona azi cu 8.08 lei, în timp ce benzina standard are un preţ de 7,45 lei pe litru, scrie MEDIAFAX.

Creşterea preţurilor vine în contextul în care azi barilul de petrol se apropie de niveluri istorice, de 130 de dolari.

Gazul natural a deschis şedinţa de tranzacţionare pentru ziua de mâine la uluitorul nivel de 288 euro pe MWh, ceea ce înseamnă circa 3.500 de dolari pe mia de metri cubi.

Mircea Coşea avertizează: „România trebuie să treacă la economie de război, situaţia e gravă”

Analistul economic Mircea Coșea avertizează că România ar trebui să treacă la o economie ”de război” pentru că ”situaţia este gravă”, pe fondul conflictului din Ucraina.

Criza economică va avea un impact major şi asupra României, avertizează specialiştii. Aceştia spun că guvernul ar trebui să-şi schimbe abordarea şi să se concentreze pe luarea unor măsuri rapide şi concrete.

„Ne aşteptăm la lucruri rele, e momentul să fim realişti, să aşteptăm din partea conducătorilor noştri şi al celor din sfera de opinie, de analiză la mai mult realism şi la eliminarea acestei griji exagerate de a nu crea panică”, a spus Mircea Coșea, duminică, la Antena 3.

Mircea Coşea: „Trebuie imediat să începem să ne folosim resursele proprii de gaze, petrol, mâncare”

E vorba de o judecată foarte realistă a situaţiei, iar situaţia este gravă, pentru că România, deşi este o ţară cu o pondere mică în economia mondială, e conectată la toate fluxurile internaţionale de capital, materii prime, informaţii, alimente pentru că trăim într-o economie globală. Deci, asupra noastră vor veni efectele indirecte ale acestor căderi pe care economia mondială o are, pentru că orice sancţiune care se pune asupra unui stat are şi un revers şi cere anumite sacrificii. Rusia are ponderea ei, şi Ucraina, în ceea ce priveşte economia mondială (…)”, a spus analistul economic Mircea Coşea.

Întrebat ce este de făcut în această situaţie, Mircea Coşea a vorbit despre economia de război.

„E o chestiune pe care istoria economică o cunoaşte. Trebuie trecut la un nou concept de conducere a economiei, unii o numesc economie de război. Acest lucru constă într-un accent foarte puternic şi rapid pe obţinerea unei independenţe cât mai mari energetic, alimentar şi de armament prin resursele proprii pe care le avem”, a spus analistul Mircea Coșea.