Primăria Brașovului vrea să interzică accesul mașinilor din alte județe în centrul orașului. „Nu va mai veni nimeni pe aici”

Publicat: 14 12. 2023, 22:55

După ce Brașovul s-a sufocat din cauza miilor de turiști sosiți în weekend, Primăria orașului vrea să propună ca accesul mașinilor înmatriculate în alte județe să fie interzis în centrul istoric.

Vizitatorii vor fi direcționați către parcările de la periferie și din centrele comerciale, iar de acolo vor folosi transportul public. Ideea trebuie aprobată, însă de Consiliul Local și va fi pusă în dezbatere publică.

Primăria a monitorizat traficul în primele trei zile din decembrie, când a fost vacanță, și a constatat că 42% dintre mașinile ajunse în centrul orașului erau înmatriculate în alte județe, adică aduceau turiști.

Jumătate dintre mașini au zăbovit în centrul medieval mai puțin de o oră, iar o treime au plecat după nici 20 de minute. Probabil, nu au găsit loc de parcare.

„Experiența turistului în momentul acesta: ajunge în centrul istoric, se pune într-o coloană de mașini, vede bradul pe geamul mașinii, petrece mai puțin de 20 de minute în acest trafic și pleacă acasă supărat”, explică George Zaharia, reprezentantul unei companii de monitorizare a traficului pentru stirileprotv.ro

Administrația locală intenționează ca, în weekend și în zilele de sărbătoare, să nu mai permită turiștilor să intre cu mașina în centrul istoric. Vizitatorii vor fi încurajați să parcheze la marginea orașului și de acolo să ia autobuzul, bicicleta sau taxiul.

Zeci de orașe din întreaga Europă interzic mașinile din centru. Ljubliana, capitala Sloveniei, a fost printre primele. Pe străzi este loc suficient acum pentru promenadă, biciclete, evenimente artistice și vânzători ambulanți.

„Parisul respiră” este programul prin care, în ultimii cinci ani, capitala Franței a interzis circulația pe unele artere, a scumpit parcările și a dezvoltat transportul în comun. Pe malurile Senei, mașinile au fost înlocuite de terase unde oamenii se bucură de o șampanie.

Orașul Ghent din Belgia nu mai poate fi traversat cu mașina. Ca să ajungă dintr-un cartier în altul, oamenii trebuie să meargă pe centura ocolitoare. La noi, nicio primărie nu a recurs până acum la asemenea măsuri revoluționare.