Primăria Capitalei vrea să reabiliteze un parc cu 47 de milioane de lei, pe o durată de trei ani | FOTO

Publicat: 26 08. 2022, 13:27

Primăria Capitalei vrea să reabiliteze Parcul istoric Carol I, potrivit unui proiect aflat pe ordinea de zi a şedinţei de pe data de 31 august a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB).

Potrivit documentului care urmează să fie votat în ședința CGMB a lunii august, indicatorii economici propuși pentru refacerea Parcului Carol I sunt în valoare de peste 47 de milioane de lei.

Durata de realizare este estimată la 36 de luni.

Parcul are o suprafaţă totală de 293.702 metri pătraţi și este înscris în Lista Monumentelor Istorice 2015 Bucureşti, iar terenul este administrat de ALPAB.

Un militar trece prin fata Mormantului Ostasului Necunoscut, inaintea unei ceremonii de depunere de coroane de flori, cu ocazia Zilei Eroilor sarbatorita de Inaltarea Domnului, la 40 de zile de la Paste, in Parcul Carol din Bucuresti, joi, 28 mai 2020. ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

„Intervenţiile şi folosinţa Parcului Carol I vor trebui corelate cu statutul de monument istoric al imobilului şi evoluţia sa compoziţională, în integralitatea tuturor elementelor care îl alcătuiesc, principale şi auxiliare. Cu alte cuvinte, toate obiectivele şi obiectele aflate în cadrul acestui ansamblu sunt sub incidenţa de protecţie dată de Legea 422/2001 şi trebuie tratate cu atenţie pentru a aduce un aport echilibrat în cadrul parcului”, se explică în document.

Ce fel de intervenții se fac în parc

Obiectivele intervenţiei sunt revitalizarea şi refacerea fondului dendrologic şi a spaţiilor verzi; reabilitarea aleilor şi împrejurimilor; reabilitarea instalaţiilor şi a reţelelor de iluminat; restaurarea, reorganizarea şi înlocuirea mobilierului urban, a locurilor de joacă şi a terenului de sport; reabilitarea şi restaurarea construcţiilor care sunt în administrarea ALPAB, notează Agerpres.

Parcul Carol, sau Parcul Libertății (până în 1991), se află în sectorul 4 al Capitalei, pe Dealul Filaretului.

Parcul a fost amenajat între anii 1900 și 1906 după planurile arhitectului peisagist elvețian francez  Eduard Redont și a fost inaugurat în 1906 pentru a sărbători 40 de ani de domnie a regelui Carol I.