Program de reeducare a șoferilor prinși sub inflența alcoolului: asistarea la autopsie și cosmetizarea cadavrelor

Publicat: 28 02. 2021, 20:00
Actualizat: 06 04. 2021, 14:33

Un program de conștientizare se adresează șoferilor prinși sub influența băuturilor alcoolice, în Republica Moldova. Pentru a-și recupera permisul, șoferul prins de oamenii legi ca fiind sub influența băuturilor alcoolice este obligat să viziteze morga, pentru a realiza care ar fi impactul acțiunilor sale dacă se încalcă regulile la volan.

Participarea la programul de reeducare este una dintre condiţiile pentru redobândirea permisului de conducere

La Centru de medicină Legală din Chișînău se preda lecția de prețuire a vieții. Opt șoferi, prinși recent băuți la volan, au intrat  în sala cu cadavre, echipați corespunzător și puși la lucru – spală mesele de disecţie şi sala în care se fac acestea.

Mai mult aceștia asista la autopsii sau la cosmetizarea cadavrelor. Pentru a face faţă acestei lecţii, consilierii de probaţiune le vor acordă asistenţă psihologică. Pe lângă vizualizarea decedatilor și cosmetizarea acestora, șoferii fac şi muncă în folosul comunităţii şi mergîn spitale să vadă victime ale accidentelor rutiere.

Programul durează până la trei luni şi costă patru mii de lei, bani care provin din amendă plătită de şoferii indisciplinaţi.

De la lansarea proiectului, peste 300 de şoferi au trecut prin această experienţă la Centru de medicină Legală din Chișînău.

În 2018, în Repulica Moldovaa intrat în vigoare un proiect de lege foarte dur, care vizează în mod specific cei care beau și conduc.

 Profesor la Universitatea din Florida: „Tacticile de frică-excitare nu funcționează, de obicei, pentru a face oamenii să se comporte mai bine”

„Tacticile de frică-excitare nu funcționează, de obicei, pentru a face oamenii să se comporte mai bine sau să fie mai sănătoși”, spune Alexander Wagenaar, în 2016, profesor de rezultate și politici în domeniul sănătății la Universitatea din Florida. „Există o singură situație specială în care va funcționa o tactică de stârnire a fricii și atunci ai o soluție imediată, unică, pentru a rezolva anxietatea” – de exemplu, adunarea oamenilor într-un auditoriu în mijlocul unei pandemii de gripă mortală , explicând gradul de pericol și apoi anunțând că vaccinurile împotriva gripei sunt disponibile în camera alăturată”.

Guvernul thailandez a venit , de asemenea, cu același mod de a remedia această problemă, în 2016: trimiterea șoferilor beți la morgă.