Rareș Bogdan, despre certificatul verde european: „Statele membre nu mai au dreptul să introducă persoane în carantină”

Publicat: 23 05. 2021, 09:53
Rareș Bogdan

Prim-vicepreședintele PNL și liderul europarlamentarilor PNL, Rareș Bogdan, a vorbit  despre avantajele certificatului verde european. Europarlamentarul a precizat că certificatul verde european are alte două facilități, una dintre acestea fiind dreptul de a nu fi introdus în carantină.

 

„Trebuie considerat o facilitate pentru că pe lângă avantaj pe baza vaccinului, el are încă două componente. Pe de o parte, dacă ai unul dintre cele patru vaccinuri operate la nivelul Europei, Pfizer, BioNTech, AstraZeneca, Johnson & Johnson, atunci fără nicio problemă poți circula dintr-o țară în alta, țările respective nu mai au dreptul în momentul introducerii certificatului covid să introducă persoane în carantină”, a explicat Rareș Bogdan la A3.

 

Mai mult, europarlamentarul  Rareș Bogdan spune că atât testele RT-PCR, cât și testele rapide antigen nu vor mai fi plătite pentru cei care circulă în interiorul UE.

„Nici testele RT-PCR, nici testele rapide anitgen nu vor mai putea fi plătite pentru cei care fac deplasări în interiorul Uniunii Europene. Comisia deja a alocat 100 de milioane de euro, urmează să mai aloce încă 250 demilioane, și practic aceste teste vor fi gratuite. Vor fi obligate toate țările semnatare”, a mai precizat Rareş Bogdan.

Citește și: Rareș Bogdan: „Este nevoie de o nouă viziune în PNL. Altfel, se riscă un război surd” | Care sunt posibilii candidați la Președinția României

Parlamentul European și statele membre s-au pus de acord, joi, în ce privește certificatul verde european 

Odată ce compromisul politic privind certificatul digital COVID al UE, cunoscut anterior ca certificat verde digital european, este aprobat de către Parlament și de către Consiliul care reprezintă cele 27 de țări ale UE, acesta va intra în vigoare la 1 iulie. Textul convenit va fi transmis Comisiei pentru libertăți civile din Parlament (LIBE) pe 26 mai. Dacă va fi confirmat, va fi prezentat spre adoptare în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului din 7-10 iunie. În paralel, Consiliul va trebui să confirme și acordul.

Statele membre sunt obligate să accepte certificate de vaccinare emise în alte state membre pentru persoanele inoculate cu un vaccin autorizat pentru utilizare în UE de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA). Statele membre pot decide dacă acceptă și certificate de vaccinare din alte state membre în urma procedurilor naționale de autorizare de urgență pentru vaccinurile enumerate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru utilizare de urgență. Autenticitatea sigiliilor electronice incluse în certificat va preveni frauda și falsul. Datele personale obținute din certificate nu pot fi stocate în statele membre de destinație și nu va exista o bază de date centrală stabilită la nivelul UE.