RĂZBOI Israel-Hamas. Noi atacuri în Marea Roșie/Reacția SUA la numirea noului premier palestinian

Publicat: 15 03. 2024, 07:45
Actualizat: 15 03. 2024, 08:17
RĂZBOI Israel-Hamas. Noi atacuri în Marea Roșie

Forţele americane au anunţat vineri dimineaţa, 15 martie, că au distrus nouă rachete balistice antinavă şi două drone houthi, după tiruri ale rebelilor yemeniţi în Marea Roşie şi Golful Aden.

Comandamentul american pentru Orientul Mijlociu „a distrus, în teritoriile controlate de houthi, nouă rachete balistice antinavă şi două drone care reprezentau o ameninţare iminentă pentru marina comercială şi navele de război americane din regiune”, a indicat CENTCOM într-un scurt comunicat.

Armata americană a făcut acest anunţ după tiruri de rachete ale houthi înspre Golful Aden şi Marea Roşie, care nu au provocat „nici pagube, nici răniţi”.

O explozie a fost semnalată, joi, în apropierea unei nave la sud-est de oraşul-port yemenit Aden, potrivit agenţiei britanice de siguranţă maritimă UKMTO.

Explozia s-a produs „la o anumită distanţă de nava care nu a suferit nicio avarie. Echipajul este teafăr şi în siguranţă”, au adăugat britanicii.

Începând din noiembrie anul trecut, rebelii houthi atacă navele din Marea Roşie şi Golful Aden pe care le consideră ca având legături cu Israelul. „Din solidaritate” cu palestinienii din Fâşia Gaza, teritoriu bombardat şi asediat de Israel.

Atacurile rebelilor houthi au constrâns numeroşi armatori să îşi suspende trecerea prin această zonă, pe unde tranzitează 12% din comerţul mondial.

Cel mai important aliat al Israelului, Washingtonul, care a anunţat că i-a desemnat pe houthi drept nouă entitate „teroristă”, a înfiinţat în decembrie o coaliţie multinaţională pentru „a proteja” traficul maritim.

Casa Albă, mesaj pentru noul premier palestinian

Casa Albă a declarat că salută numirea lui Mohammad Mustafa ca nou prim-ministru palestinian, cerând următorului Guvern să pună în aplicare „reforme credibile şi profunde”.

„Îndemnăm la formarea unui cabinet de reformă cât mai repede posibil”, a mai spus Adrienne Watson, purtătoare de cuvânt a Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă, într-un comunicat.

Joi, preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene, Mahmoud Abbas, l-a numit pe economistul Mohammad Mustafa în funcţia de premier, în urma demisiei la 26 februarie a guvernului anterior.

Mohammad Mustafa, 69 de ani, fost preşedinte al Fondului de Investiţii pentru Palestina şi consilier economic al preşedintelui Abbas, preia funcţia de prim-ministru în plin război între Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas în Fâşia Gaza.

La sfârşitul lui februarie, premierul Mohammed Shtayyeh a prezentat demisia Guvernului, argumentând necesitatea unei noi politici care să ţină cont de „noua realitate din Fâşia Gaza şi de necesitatea urgentă a unui consens interpalestinian”.

IDF răspunde acuzațiilor primite

Armata israeliană a negat faptul că a atacat o mulţime care aştepta ajutor umanitar în nordul Fâşiei Gaza.

„Informaţiile de presă potrivit cărora forţele israeliene au atacat zeci de locuitori din Gaza la un punct de distribuire a ajutoarelor sunt eronate”, a indicat IDF într-un scurt comunicat de presă, precizând că „analizează în mod serios incidentul”, dar fără a detalia până în prezent versiunea sa asupra faptelor.

Ministerul Sănătăţii din Palestina a raportat vineri dimineaţă, 15 martie, că 20 de persoane au fost ucise şi peste o sută rănite în „tiruri israeliene” în direcţia unei mulţimi care aştepta ajutor umanitar în nordul Fâşiei Gaza.

„Forţele de ocupaţie israeliene au luat ca ţintă o adunare de cetăţeni aşteptând ajutor umanitar (la un sens giratoriu din Gaza City)”, arată sursa citată. Bilanţul victimelor transportate la spitalul Al-Shifa a fost revizuit în creştere la 20 de morţi şi 155 de răniţi.

La faţa locului, la spital, un colaborator al AFP a văzut numeroase ambulanţe care transportau corpuri şi persoane cu răni împuşcate.