Republica Moldova, alături de România în lupta cu COVID-19. Medicii moldoveni vor oferi sprijin în spitalele românești

Publicat: 18 10. 2021, 18:08
Actualizat: 18 10. 2021, 21:37

CNSU a aprobat, luni, printr-o hotărâre, oferta de asistenţă internaţională prin care Republica Moldova pune la dispoziţie o echipă medicală pentru a sprijini unităţile spitaliceşti din România în vederea tratării pacienţilor cu COVID-19.

Republica Moldova va pune la dispoziţie medici, asistenţi medicali şi echipaje SMURD.

Potrivit HCNSU nr. 89/2021, repartizarea echipajelor medicale şi a personalului medical, precum şi stabilirea locaţiilor în care îşi vor desfăşura activitatea se va realiza prin Ordin al comandatului acţiunii – şeful DSU, Raed Arafat.

Prin aceeaşi hotărâre, Ministerul Sănătăţii, Colegiul Medicilor din România şi Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România sunt abilitate să emită în regim de urgenţă documentele necesare membrilor echipei din Republica Moldova pentru a putea lucra temporar în România.

DSU: Echipă medicală din Republica Moldova, alături de medicii și asistenții români, în lupta cu noul Coronavirus!

„Astăzi, pe platoul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Iași a avut loc primirea echipei medicale din Republica Moldova formată din 22 medici și asistenți din cadrul Ministerului Sănătății dar și 8 paramedici și 1 medic SMURD din cadrul IGSU Republica Moldova, responsabil în coordonarea întregii activități de sprijin. Totodată, un ofițer din cadrul IGSU Republica Moldova va sprijini această misiune, din punct de vedere logistic.

Echipa medicală, formată din personal specializat îi va sprijini pe omologii lor români în vederea acordării asistenței medicale de specialitate pacienților pozitivi SARS-CoV-2, internați la Secția Modulară din Lețcani.

Relațiile bilaterale strâns legate între România și Republica Moldova continuă să urmărească de o manieră prioritară acordarea de sprijin comun, la nevoie, în spiritul relației speciale bazată pe comunitatea de limbă, istorie și cultură.

Această misiune de sprijin se desfășoară sub egida Uniunii Europene prin instrumentul de finantare ESI (Emergency Support Instrument).”, transmite DSU.