Rețeaua medicilor care practicau ilegal intervenții estetice, pusă sub control judiciar de procurorii PÎCCJ. Printre ei, și un fizioterapeut

Publicat: 06 06. 2022, 16:34
Actualizat: 06 06. 2022, 16:37
Sursa foto - caracter ilustrativ: Shutterstock

Procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) au dispus – pe data de 27 mai 2022 – luarea măsurii controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile față de 9 inculpați, respectiv cinci medici stomatologi, un medic rezident chirurgie plastică estetică şi microchirurgie reconstructivă, un medic rezident în specializarea dermatovenerologie și un fizioterapeut.

Potrivit comunicatului PÎCCJ, aceștia sunt acuzați de exercitarea fără drept a unei profesii sau activităţi și înşelăciune.

Totul a început în anul 2020, în cadrul unei clinici de înfrumusețare din București – SC Swis Hospital SRL -, unde medicii ar fi exercitat fără drept profesia de medic specialist, fiindcă nu dețineau autorizările şi specializările necesare prevăzute de lege.

Astfel, medicii au efectuat ”diverse proceduri medicale unor pacienţi (de exemplu, procedură de volumizare buze,  rinocorecție, umplere cearcăne și augmentare bărbie cu acid hialuronic, terapii intravenoase cu ozon, proceduri de mezoterapie etc.), care ar fi fost induși în eroare prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase, respectiv a calității de medic specialist, cu scopul de a obţine un folos patrimonial injust reprezentat de sumele de bani achitate de către pacienţi către clinica menționată”, se precizează în comunicatul PÎCCJ.

”Folos patrimonial injust reprezentat de sumele de bani achitate de pacienți”

În același dosar a fost declanșată urmărirea penală și față de persoana juridică SC Swiss Hospital SRL, pentru complicitate la exercitarea fără drept a unei profesii sau activităţi în formă continuată (10 acte materiale) și înşelăciune în formă continuată (31 acte materiale).

În urma anchetei efectuate, procurorii au stabilit că SC Swiss Hospital SRL ar fi pus la dispoziţie sala de intervenţie şi aparatura medicală proprie sau închiriată mai multor medici, pentru a exercita fără drept profesia de medic specialist prin efectuarea de proceduri medicale unor pacienţi.

Numai că în cadrul SC Swiss Hospital SRL ar fi fost cunoscut faptul că ”medicii nu deţineau autorizările şi specializările necesare prevăzute de lege pentru aceste proceduri”. În consecință, mai mulți pacienți au fost induși în eroare, ”cu scopul de a obţine un folos patrimonial injust reprezentat de sumele de bani achitate de către aceştia în schimbul procedurilor invazive sau non-invazive efectuate”, se mai arată în comunicat.


Citește și: