Este risc maxim de avalanșe, în Munții Făgăraș! Alerta a fost ridicată la nivelul 5 din 5

Publicat: 18 03. 2021, 11:04
FOTO - ilustrativ

Meteorologii au anunțat, joi, că riscul de producere a avalanşelor în Munţii Făgăraş este maxim, alerta fiind ridicată la nivelul 5 din 5. De asemenea, există risc mare de avalanșe și în alte zone muntoase.

La peste 1.800 de metri, după ninsorile din ultimele 24 de ore, stratul puțin rezistent și instabil de la suprafață atinge 80-90 cm, fiind alcătuit din zăpada ușoară, de tip pulver, căzută în ultimele două zile.

Peste acesta se va mai depune un strat însemnat de zăpadă. Stratul vechi, aflat dedesubt, este consolidat și stabil. În zonele adăpostite depunerile sunt mai consistente, iar în cele înalte sunt formate plăci recente de vânt.

Din cauza cantității mari de zăpadă instabilă, va exista riscul declanșării spontane a avalanșelor de dimensiuni mari și medii, riscul fiind amplificat la supraîncărcări oricât de mici.

Sub 1.800 de metri altitudine, stratul de zăpadă instabil de la suprafață este de asemenea însemnat, zăpada proaspătă fiind depusă peste stratul vechi, care este consolidat.

Ninsorile care se vor înregistra în următoarele 24 de ore vor depune un strat nou, local consistent, care poate aluneca peste cel vechi, atât spontan, cât și la supraîncărcări mici, pe pantele mai înclinate, ducând la declanșarea de avalanșe.

Risc mare de avalanșe și în alte zone montane

Risc mare de avalanșe este și în Munții Bucegi și Munții Parâng Șureanu, avertizarea fiind de nivelul 4 din 5.

În Munții Rodnei, Munții Țarcu -Godeanu și Munții Călimani -Bistriței -Ceahlău riscul de avalanșe este însemnat, 3 din 5.

Prognoza meteo, 18 martie 2021. Vor fi precipitaţii, ploi și ninsori, în toate regiunile

Potrivit prognozei meteo de joi, 18 martie 2021, vor fi precipitaţii în toate regiunile, mai ales ploi în sud şi est şi predominant ninsori în restul teritoriului. De altfel, ANM a anunțat că ploile şi ninsorile continuă în toată ţara, fiind emis și un cod portocaliu de ninsori abundente pentru zona montană din 14 judeţe.

Vântul va sufla slab şi moderat, local şi temporar cu intensificări ziua în est, sud şi sud-vest, dar mai ales la munte unde zăpada va fi viscolită.

Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni, în fiecare regiune a țării

ANM a făcut publică prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni. Află ce temperaturi și ce cantități de precipitații vor fi, în fiecare regiune din România, în intervalul 15-28 martie!

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.