România a trecut la ORA DE VARĂ / Cum ne influențează sănătatea

Publicat: 26 03. 2023, 08:16
România a trecut la ora de vară / Sursa FOTO: Facebook

România a trecut la ora de vară în noaptea de sâmbătă spre duminică, 26 martie. Toate ceasurile au fost date cu o oră înainte.

Astfel, duminică, 26 martie, a devenit singura zi a anului cu 23 de ore.

Până când se aplică ora de vară

Duminică, ora 03.00 a devenit ora 04.00. România a trecut la ora de vară, așa cum se întâmplă în ultima zi a lunii martie. Orarul de vară se aplică până în ultima duminică din octombrie. În România, ora de vară este corelată cu orarul practicat în statele Uniunii Europene.

Ora oficială de vară a fost introdusă în România pentru prima dată în 1932. La schimbarea orei s-a renunțat în perioada comunistă, dar ora de vară a fost din nou aplicată după revoluția din decembrie 1989.

Trecerea la ora de vară nu a afectat mersul trenurilor. Trenurile operate de CFR Călători au circulat după ora de iarnă până la ora 03.00, care a devenit ora 4.00. După ora 04.00, trenurile au respectat programul din mersul trenurilor.

Având în vedere că şi în ţările vecine trecerea la ora de vară se face în aceeaşi zi, între staţiile de frontieră trenurile au circulat după graficele în vigoare, a anunțat CFR.

Ora de vară și riscurile pentru sănătate

Aparent o simplă modificare a ceasului, trecerea la ora de vară vine cu o multitudine de probleme, pe care mulți le resimt, dar despre care puțini știu.

Medicii avertizează că, odată cu trecerea la ora de vară, crește cu 24% și numărul cazurilor de pacienți care au suferit un atac de cord. Experții contactați de CNN au arătat că de vină ar fi pierderea a mai bine de jumătate de oră de somn (cam 40 de minute) în fiecare noapte, până când organismul se acomodează cu noul fus orar.

Pe termen mediu și lung, privarea constantă de o oră de somn poate avea efecte grave asupra sănătății.

Citește mai multe despre acest subiect AICI.