România continuă programul de înarmare. Ministerul Apărării confirmă achiziția de rachete Patriot de un miliard de euro

Publicat: 04 01. 2024, 18:22
Actualizat: 04 01. 2024, 18:24

România achiziţionează 200 de rachete Patriot printr-un program comun la nivel NATO, iar costul estimat pentru cumpărarea acestora este de peste un miliard de euro, fără TVA, preţ în care sunt incluse piese de schimb şi servicii conexe, a confirmă Ministerul Apărării Naţionale.

Agenția NATO pentru Sprijin Logistic și Achiziții va susține o coaliție de state membre, din care fac parte inclusiv Germania, Olanda, România și Spania, pentru cumpărarea a până la 1.000 de rachete Patriot, în cadrul eforturilor de consolidare a sistemelor antiaeriene, în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Contractul va permite extinderea producției europene de rachete, stimulând aprovizionarea și asigurând reumplerea stocurilor de arme aliate, a anunțat miercuri după-amiază Alianța Nord-Atlantică.

Ministerul Apărării Naţionale salută semnarea de către Agenţia NATO pentru Sprijin şi Achiziţii (NATO Support and Procurement Agency / NSPA) a contractului de achiziţionare în comun, a până la 1.000 de rachete PAC-2 GEM-T pentru sistemele de rachete sol-aer PATRIOT aflate în dotarea Germaniei, Ţărilor de Jos, României şi Spaniei. În acest sens, NSPA a atribuit un contract către Compania COMLOG / Germania, pentru fabricarea rachetelor în Europa, care vor fi omologate printr-un acord FMS (Foreign Military Sales) tip LOA (Letter of Offer and Acceptance) de către Guvernul Statelor Unite ale Americii, a transmis, joi, Ministerul Apărării Naţionale.

România, în cursa înarmării

De asemenea, ministrul Apărării Angel Tîlvăr a subliniat că pentru îndeplinirea obiectivelor politicii de apărare a României, Ministerul Apărării Naţionale va continua demersurile pentru achiziţia de echipamente militare şi muniţii de ultimă generaţie.

”Programele de înzestrare aflate în derulare sau în pregătire vor contribui la dezvoltarea şi menţinerea de către Armata României a unor capabilităţi de apărare robuste şi reziliente, credibile, interoperabile, flexibile şi eficiente. România îşi îndeplineşte cu consecvenţă angajamentele asumate ca urmare a calităţii de stat membru NATO şi UE şi contribuie la implementarea unor măsuri eficiente pentru descurajarea oricărei agresiuni la adresa spaţiului euroatlantic şi articulării unui răspuns adecvat la provocările actuale şi viitoare ale mediului de securitate”, a menţionat Tîlvăr.

Citiți și: NATO va achiziționa 1.000 de rachete Patriot, printr-un proiect la care participă și România, în cadrul eforturilor de intensificare a apărării