Românii nu își mai permit să cumpere COZONAC ca pe vremuri. Producătorii se tem că vor rămâne cu marfă nevândută

Publicat: 23 12. 2023, 14:36

Puterea de cumpărare a românilor a scăzut semnificativ în ultimii ani, iar acest lucru se vede și în vânzările de cozonac.

Preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase – ROMPAN, Aurel Popescu, spune că oferta a rămas constantă, în jur de 7-7,5 milioane de cozonaci, însă cererea este în scădere.

Astfel, anul acesta, producătorii se tem că nu își vor putea vinde toată marfa.

„Oferta noastră cred că de data aceasta va fi mai mare decât cererea. Mi-e tare teamă că mai rămânem cu stocuri, pentru că simţim şi noi în piaţă că puterea de cumpărare a populaţiei a mai scăzut şi atunci vânzările merg mai lent. Nu mai cumpără cu căruţul, cumpără doar cu coşul sau nu mai cumpără cu coşul, ci ia cu mâna. Preţurile însă sunt la fel ca la Paşte. Nu avem modificări. Grâu este suficient în ţară, n-avem probleme de asigurare cu grâu, deci nici preţul nu vedem să mai crească”, a declarat Popescu pentru Agerpres.

Reprezentantul ROMPAN mai spune că exporturile de cozonac merg destul de bine, 10% din producție ajungând peste hotare.

„Din 7 – 7,5 milioane de cozonaci pe care îi producem în această perioadă ca şi cantitate, până în 10% merge la export, un procent semnificativ. Suntem în toate ţările, suntem prezenţi peste tot, nu numai în zone unde sunt români. În Anglia s-au obişnuit să vină la magazinul românesc să cumpere cozonaci”, explică acesta.

Cât costă un cozonac anul acesta

Prețurile sunt variate, în funcție de sortimentul de cozonac. Potrivit sursei citate, prețurile sunt cuprinse între 12 și 80 de lei per kilogram, în funcție de umplutură.

Popescu a mai spus că vânzările de cozonaci între cele două sărbători, Paşte şi Crăciun, sunt de numai 5% din producţia de 7 – 7,5 milioane de cozonaci din această perioadă, însă cotele de adaos comercial pentru cozonac sunt limitate.

„Mie mi-e plafonat preţul la cozonaci, dar atenţie, noi lucrăm doar septembrie, octombrie, noiembrie şi decembrie şi pe urmă din 15 martie până la Paşte, pe zona asta. În rest stau cu muncitorii pentru că între cele două sărbători vânzările sunt de numai 5% din cele 7 – 7,5 milioane. Deci ce facem atunci? Într-o lună normală avem o producţie de numai 300.000 – 400.000 de cozonaci”, a subliniat el.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și:

VIDEO EXCLUSIV | Românii cumpără mai puțină mâncare de sărbători. Cât costă masa de Crăciun

Meniul perfect pentru Crăciun. Care este cea mai sănătoasă mâncare: e gustoasă și nu îngrașă

Cum să faci cel mai pufos și mai fraged cozonac pentru Crăciun. Secretele folosite de cofetari