Rusia confirmă retragerea unor unităţi militare de la granița cu Ucraina: ”Și-au îndeplinit sarcinile, au început transportarea personalului şi a echipamentelor spre bazele permanente”

Publicat: 15 02. 2022, 12:43
Actualizat: 15 02. 2022, 13:56
General-maior Igor Konaşenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării | Foto - Profimedia Images

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării a anunțat, marți, că unități militare ale ale Districtului Militar de Sud şi ale Districtului Militar de Vest se vor reîntoarce în cazărmi și au început deja operațiunile de transport, atât pentru soldați, cât și pentru echipamentele militare.

Anunțul lui Igor Konaşenkov survine declarațiilor făcute de oficiali ai SUA și Marii Britanii, aceștia declarând că invadarea Ucrainei este ”iminentă”. Partea rusă a catalogat astfel de declarații drept ”propagandă occidentală”.

Exercițiile militare s-au încheiat pentru respectivele unități, a mai declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, iar astfel de activități sunt urmate de o revenire la bazele permanente.

”În contextul în care activităţile de antrenament se încheie, trupele, aşa cum se întâmplă de fiecare dată, vor reveni în unităţile permanente. Unităţi ale Districtului Militar de Sud şi ale Districtului Militar de Vest şi-au îndeplinit sarcinile şi au început deja transportarea personalului şi a echipamentelor spre bazele permanente”, a declarat general-maiorul Igor Konaşenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, citat de agenţia Tass.

”Data de 15 februarie 2022 va rămâne în istorie ca fiind ziua eşecului propagandei de război a Occidentului”

Maria Zakharova, purtător de cuvânt al Ministerului rus de Externe

Rusia menţine trupe în Belarus, exerciţiile militare continuă

Cancelarul german Olaf Scholz se află în vizită la Moscova, urmând a avea o întâlnire cu preşedintele Vladimir Putin. Germania, de altfel, a cerut Rusiei retragerea trupelor de la frontiera cu Ucraina.

Totuși, Rusia menţine trupe în Belarus, acolo unde exerciţiile militare continuă. De asemenea, sunt trupe în Crimeea şi numeroase nave militare în Marea Neagră, în apropierea Ucrainei.

Exercițiile militare comune din Belarus – Union Resolve 2022 –  au debutat pe 10 februarie și vor continua până pe data de 20 februarie,  fiind ”cea mai mare desfăşurare a Rusiei în fosta republică sovietică de la Războiul Rece”, potrivit experților NATO.

Moscova a precizat că își va retrage militarii – aproximativ 30.000 – de pe teritoriul Belarusului de îndată ce aceste exerciții se vor încheia.

”Situația este foarte gravă. Forțele concentrate de Rusia fac posibilă lansarea unei ofensive, iar aceasta este o realitate. Vom vedea dacă trupele (n.red. – ruse) vor pleca după 20 februarie. Să vedem ce se întâmplă după aceste manevre”, a declarat Jean-Yves Le Drian, ministrul francez de Externe.

Peskov: ”Ucraina este doar o parte a problemei”

Kremlinul a anunţat că preşedintele Vladimir Putin dorește să continue negocierile cu Statele Unte şi cu NATO.

”În primul rând, preşedintele Putin a cerut permanent negocieri şi diplomaţie. Şi, de fapt, el a iniţiat discuţiile asupra problemei garanţiilor de securitate pentru Federaţia Rusă. Iar Ucraina este doar o parte a problemei, este o parte a problemei mai mari a garanţiilor de securitate pentru Rusia şi, bineînţeles, preşedintele Putin vrea să negocieze”, a transmis Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei.

Anterior, Serghei Lavrov – ministrul rus de Externe – a afirmat că există ”o şansă” pentru dialogul diplomatic cu Occidentul pe tema garanţiilor de securitate şi i-a recomandat preşedintelui Vladimir Putin continuarea negocierilor.


Citește și: