Ambasadorul Federației Ruse la UE: ”Ucrainenii pot organiza un incident împotriva autoproclamatelor republici din Donbas”

Ambasadorul Federației Ruse la UE: ”Ucrainenii pot organiza un incident împotriva autoproclamatelor republici din Donbas”
Vladimir Chizhov, ambasadorul Federației Ruse la UE | Foto – Profimedia Images
Publicat: 15/02/2022, 12:06
Actualizat: 15/02/2022, 12:17

Vladimir Chizhov – reprezentantul permanent al Federației Ruse pe lângă Uniunea Europeană – a declarat, în timpul unui interviu, că Rusia nu va invada Ucraina decât dacă va fi provocată. În contextul tensionat de la granița Ucrainei cu Rusia, o astfel de declarație lasă loc ”speculațiilor”, afirmă analiștii politici.

Ambasadorul Rusiei la UE – ocupă această funcție din 2005 – a transmis că Moscova ar avea dreptul de a lansa un ”contraatac” în cazul în care dacă va simți că trebuie să protejeze cetățenii ruși care trăiesc în estul Ucrainei .

Vladimir Chizhov a respins, pe de altă parte, temerile occidentale cu privire la un conflict iminent, afirmând că numărul militarilor ruși de la granița cu Ucraina este doar echivalent cu cel al exercițiului militar Zapad 21, desfășurat în luna septembrie a anului 2021, iar atunci ”nimeni nu a spus nimic”.

”Nu vom invada Ucraina decât dacă suntem provocați să facem asta. Dacă ucrainenii lansează un atac împotriva Rusiei, nu ar trebui să fie nimeni surprins dacă vom contraataca. Sau dacă încep să ucidă cetățeni ruși oriunde – Donbas sau oriunde”, a spus Vladimir Chizhov într-un interviu pentru The Guardian.

Rusia ar interveni pentru a evita o ”catastrofă umanitară”

În ultimele zile, oficiali ai SUA și Marii Britanii au avertizat că Rusia și-a plasat trupele în ”poziție de atac”, iar invadarea Ucrainei este ”iminentă”. Totuși, un astfel de pas decisiv ordonat de Vladimir Putin ar trebui să aibă la bază un motiv întemeiat, iar anliștii militari sunt de părere că autoproclamatele republici Donețk și Lugansk, din estul Ucrainei, ar putea cere o intervenție a trupelor rus pntru ca acestea să împiedice o ”criză umanitară” fără precedent.

Într-un astfel de scenariu, trupele ucrainene ar ataca republicile autoproclamate, iar Rusia și-ar rezerva dreptul de a interveni pentru a proteja viețile cetățenilor de origine rusă.

Vladimir Chizhov a descris afirmațiile că trupele ruse se află deja în regiunea Donbas ca fiind o ”minciună”. Numai că ambasadorul Rusiei la UE a avertizat că o escaladare bruscă a conflictului de acolo sau o ”provocare” ucraineană ar putea precipita acțiunile Kremlinului.

”Ceea ce vreau să spun prin provocare este că ei pot organiza un incident împotriva autoproclamatelor republici din Donbas, provocându-le și apoi lovindu-le din toate puterile, provocând astfel Rusia să reacționeze pentru a evita catastrofa umanitară la granițele sale”, a mai precizat Vladimir Chizhov.

Preşedintele Dumei de Stat: ”Nu putem permite acest lucru”

Există două proiecte de rezoluți în Duma de Stat – camera inferioară a Parlamentului Rusei – prin care Moscova ar putea recunoaște independența autoproclamatelor republici Donețk și Lugansk din estul Ucrainei.

Într-o astfel de situație, Rusia ar putea interveni, militar, pentru a proteja interesele cetățenilor ruși, cu atât mai mult cu cât este anticipată o reacție fermă a Ucrainei, țară care și-ar vedea, din nou, știrbită integritatea teritorială. Și asta cu atât mai mult cu cât, în 2014, Rusia a anexat Peninsula Crimeea.

”Problema este extrem de importantă și responsabilă. Washingtonul intensifică tensiunile, furnizează arme Ucrainei împreună cu țările europene, Kievul continuă să nu respecte acordurile de la Minsk. Toate acestea reprezintă amenințări și riscuri pentru viața cetățenilor și compatrioților noștri care trăiesc în Lugansk și Donețk. Vedem că preşedintele(n.red. – ucrainean) Zelenski ignoră Acordurile de la Minsk(n.red – pentru soluţionarea conflictului din Donbas). NATO vrea să ocupe Ucraina. Şi una, şi cealaltă pot rezulta într-o tragedie. Nu putem permite acest lucru”, a declarat preşedintele Dumei de Stat, Veaceslav Volodin, potrivit Interfax.


Citește și:

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York