„Rușilor le este frică și când se sperie devin răi, cruzi, amenință, ucid și nu au nici un respect pentru viață”. Mărturii din infernul din Bucea

Publicat: 07 04. 2022, 15:39
Masacrul din Bucea/ Sursa foto - caracter ilustrativ: Profimedia

Odată cu eliberarea localității de lângă Kiev, Bucea, ies la iveală povești terifiante despre cruzimea trupelor ruse. 

„Rușilor le este frică și când se sperie devin răi, cruzi, amenință, ucid și nu au nici un respect pentru viață. Ne-au împiedicat să ne salvăm prietenii care ne cereau ajutor de sub dărâmături”, povestește pentru Corriere della Serra Victoria Kasmirenko, o fată în vârstă de 16 ani, în fața casei ei, una dintre puținele rămase în acest oraș al ruinelor.

Nu vrea să exagereze, spune ea de mai multe ori, doar pentru a arăta lumii ce s-a întâmplat în fața casei sale.

Militarii ruși erau cu toții foarte tineri. Au plasat punctul de control chiar în fața ușii noastre, ne vorbeam în fiecare zi. Era clar că erau îngroziți. Tineri recruți care credeau că trebuie să efectueze exerciții militare în Karsoyak, Belarus, și s-au trezit luptând aici de dimineața până seara”. Ea nu le găsește justificări. Dimpotrivă: „Noi nu le făcusem nimic. Dar au continuat să ne amenințe fără niciun motiv. Tatăl meu m-a ținut închisă în casă, se temea de agresiuni sexuale, așa cum am auzit că s-au întâmplat pe aici”.

Fata povestește clipele de coșmar pe care le-au trăit o familie din apropierea casei sale. Surprinși sub dărâmături,au cerut ajutor mai multe zile, dar soldații ruși nu i-au permis să meargă să le salveze viața.

„Puținii civili rămași în oraș s-au ascuns, ca și noi, în beciuri. În apropiere se afla și Youra Kholavko, care are 45 de ani, împreună cu soția sa Alona. Îi cunoaștem foarte bine. Pe 27 februarie, ne-au sunat, ne-au cerut ajutor, ne-au spus că o bombă le-a doborât casa și ei, alături de alte patru-cinci persoane au rămas prinși în pivniță. Îngropați de vii. Am vrut să mergem să-i ajutăm, dar rușii nu ne-au lăsat să plecăm. Timp de peste o săptămână ne-au sunat din când în când, erau disperați, mureau de foame și sete. Omorâți ca șoarecii. Dar rușii nu ne-au lăsat niciodată să-i ajutăm. Acum pompierii le vor scoate cadavrele de sun dărâmături”, spune ea plângând, în timp ce privește molozul care este excavat cu grijă de echipele de salvare.

Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul