ONU votează joi dacă va suspenda Rusia din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

ONU votează joi dacă va suspenda Rusia din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului
Soldații ucraineni descoperă în continuare victime în Bucea. Sursă foto: Profimedia
Publicat: 07/04/2022, 13:13

Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite decide joi dacă va suspenda Rusia din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului în urma rapoartelor de „încălcări grave și sistematice și abuzuri ale drepturilor omului” în timpul invaziei din Ucraina, transmite Reuters.

O majoritate de două treimi a membrilor cu drept de vot (abținerile nu contează) poate suspenda o țară din consiliul de 47 de membri. Libia a fost suspendată în 2011 din cauza violenței împotriva protestatarilor comise de forțele loiale liderului de atunci, Muammar Gaddafi.

Diplomații occidentali sunt încrezători că au suficient sprijin în rândul Adunării Generale de 193 de membri pentru a adopta o rezoluție de suspendare a Moscovei. ONU exprimă „îngrijorare profundă față de criza umanitară și a drepturilor omului în curs din Ucraina”, în special față de rapoartele privind încălcările drepturilor de către Rusia.

Explicând mișcarea anunțată luni, ambasadorul SUA la Națiunile Unite, Linda Thomas-Greenfield, a declarat pentru Reuters: „Este important să spunem Rusiei „nu vă vom permite să continuați să acționați cu atâta impunitate și să pretindeți că respectați drepturile omului”.

Rusia a avertizat țările că un vot afirmativ sau o abținere va fi privită ca un „gest neprietenesc” cu consecințe pentru legăturile bilaterale.

Statele Unite anunțaseră mai demult că vor solicita suspendarea Rusiei după ce trupele ruse că au ucis sute de civili în orașul Bucha. Luna trecută, Consiliul a deschis o anchetă cu privire la acuzațiile de încălcare a drepturilor, inclusiv posibile crime de război în Ucraina.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase