Șoferii au o nouă OBLIGAȚIE când circulă pe drumurile publice din România! Legea a fost promulgată

Publicat: 13 06. 2023, 11:01
Actualizat: 13 06. 2023, 11:03

A fost promulgată legea care stabileşte obligaţia conducătorilor de autovehicule de a folosi, în timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri publice, luminile de întâlnire sau luminile pentru circulaţia diurnă.

Proiectul vine în completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

„În circulaţia pe toate categoriile de drumuri publice conducătorii de autovehicule şi tractoare agricole sau forestiere sunt obligaţi să folosească şi în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulaţia diurnă”, prevede proiectul.

În legea aflată în vigoare până acum se prevedea obligaţia folosirii în timpul zilei a luminilor de întâlnire sau a luminilor pentru circulaţia diurnă doar pe autostrăzi, pe drumurile expres şi pe cele naţionale europene (E), conform Adevărul.

Puțini șoferi știu. Băutura răcoritoare care te poate lăsă fără permisul de conducere

O simplă băutură răcoritoare, pe care mulți români o consumă la sfârșit de primăvară, te poate lăsa fără permisul de conducere.

Socata, căci despre această băutură este vorba, devine „tărie” dacă este preparată greșit, iar mulți nu își dau seama de asta.

Tavi Perțea este un polițist cu faimă pe TikTok.

Într-unul din multele sale videoclipuri, el arată că o băutură ca socata poate indica un nivel de 0,25 mg/l alcool pur în aerul expirat la verificarea cu aparatul etilotest. Și, potrivit Codului Rutier, într-o asemenea situație șoferul ar rămâne pieton, fiindu-i suspendat permisul de conducere.

Polițistul nu se aștepta ca rezultatul să fie pozitiv și insistă că nu a pus deloc alcool în „sucul” pe care l-a băut: „Nu am pus alcool sau ceva care aibă legătură cu alcoolul. Flori de soc, apă, zahăr și lămâie. Și mai sunt, poate, două sau trei ingredient secrete, dar sigur nu conțin alcool”.

Dacă vreunul dintre colegi l-ar fi oprit în trafic, ar fi rămas fără permis. Plus o amendă de până la 1.305 lei.

Deci, rămâneam fără permis, frate! Contravenție, amendă 1.305 lei și 90 de zile fără permis. Eram obligat să dau și testul de redobândire. Sincer să fiu, eu am făcut testul ăsta în glumă! Am zis că nu are cum să iasă de la socată!”, a spus polițistul.

Însă, atenție, socata nu este chiar un „suc”, cum greșit dă de înțeles polițistul.

Procesul de obținere al acestei băuturi pe bază de flori de soc este prin fermentație. Iar mulți consumatori pun și „un strop” de drojdie, la fabricare, pentru a accelera procesul de fermentare și, în același timp, a-i conferi puțină aciditate. Cu cât este „uitată” la fermentat mai mult timp, cu atât socata iese mai tare, devenind aproape o băutură alcoolică.