Satul lui Eminescu are de acum un nou monument. O cruce gigant în valoare de 400.000 de lei a fost instalată la Ipotești

Publicat: 12 05. 2022, 18:23
Cruce ipotesti/FOTO: botosaneanul.ro

În satul în care poetul Mihai Eminescu a copilărit, autoritățile locale au plasat un nou monument. Este vorba de o cruce metalică de 20 de metri înălțime și care a costat numai puțin de 400.000 de lei. Locul unde a fost amplasată crucea are un simbolistică aparte.

Comuna Mihai Eminescu, judeţul Botoşani, este faimoasă pentru satul Ipoteşti, locul unde a copilărit poetul Mihai Eminescu, dar şi spaţiul în care îşi desfăşoară activitatea cea mai importantă instituţie de studiu şi cercetare a operei eminesciene. Lângă Ipoteşti se află un deal, pe care localnicii l-au numit, în mod bizar, La Cruce, deşi, de cel puţin 100 de ani, acolo nu a existat vreo cruce, potrivit Adevărul.

”Din bătrâni, se spune, că pe dealul acesta, ”La Cruce a fost prima aşezare de aici, din comună. Aici sunt începuturile noastre. Şi la început a fost o cruce, acum multe sute de ani. Aşa ne aducem şi noi aminte de moşii şi strămoşii noştrii”, spune o localnică din Ipoteşti.

Crucea imensă este dotată cu leduri legate care vor lumina pe timp de noapte, iar în cursul zilei de joi va lumina pentru prima dată. Niște panouri fotovoltaice vor asigura curentul electric pentru monument.

”O să se vadă foarte frumos pe timp de noapte, o să se vadă în aproape toată comuna. Toponimic, acolo se cheamă «Dealul Crucii», așa îi spune din cele mai vechi timpuri pentru că drumurile acolo se intersectau înainte de a apărea CAP-ul. Acolo cândva a existat un sat, «La Movilă 2», este «Movilă 1» mai spre Loești. O biută încă se mai vede de pe timpuri, când veneau hunii, tătarii, se dădea foc pentru semnalizare. Și dacă tot se numește Dealul Crucii, atunci am hotărât să facem și acea cruce gigantică, dacă tot este și sit arheologic în zona respectivă, să-i dăm și o greutate istorică locului”, spune primarul comunei.

De altfel, şi conform repertoriului arheologic, în zonă se află obiective de interes. Este vorba despre tumuli, adică morminte foarte vechi, fie din perioada migraţiilor, de la finele antichităţii şi primele secole ale epocii medievale, fie tocmai din Epoca Bronzului. Tot pe deal au fost găsite şi urmele unei vechi aşezări. „Are peste o mie de ani vechime. Este un sat dispărut, din vechime”, spune Verginel Gireadă, primarul din comuna ”Mihai Eminescu.