SCANDAL la Universitatea Ovidius | ÎPS Teodosie critică noua CARTĂ și sesizează Ministerul Educației: „Prevederi contrare legii, discriminare”

SCANDAL la Universitatea Ovidius | ÎPS Teodosie critică noua CARTĂ și sesizează Ministerul Educației: „Prevederi contrare legii, discriminare”
Publicat: 21/11/2023, 11:33
Actualizat: 21/11/2023, 11:34

Un nou scandal a izbucnit la Universitatea „Ovidius” din Constanța, iar rectorul Dan Marcel Iliescu este acuzat că încalcă prevederile legii prin unele prevederi din noua Cartă a instituției. ÎPS Teodosie, dar și fostul rector al universității, Tiberius Dănuţ Epure, au trimis sesizări către Ministerul Educației, acuzând un ”joc de interese” coordonat de actualul rector.

Scandalul survine exact în perioada în care la Universitatea „Ovidius” din Constanța trebuie ales un nou rector, iar procesul de alegere ar putea fi „alterat” dacă în Carta instituției nu sunt introduse amendamente pe care Ministerul Educației le-a adus încă din anul 2014.

Potrivit informațiilor obținute de Gândul, rectorul Dan Marcel Iliescu ar dori să obțină un nou mandat la conducerea Universității „Ovidius”, motiv pentru care în noua Cartă a instituției – trimisă la Ministerul Educației, pentru avizul de legalitate, în data de 17 noiembrie 2023 – este prevăzut că nu pot ocupa funcții de conduce decât „cadre didactice sau de cercetare titulare în Universitatea «Ovidius» din Constanța”.

  • Dan Marcel Iliescu, rectorul Universității ”Ovidius” din Constanța, a fost acuzat că ar fi plagiat teza de doctorat;
  • Potrivit acuzațiilor care i-au fost aduse, în întreaga teză de doctorat nu ar fi existat nici măcar o singură notă de subsol sau notă de final pentru a explica, a comenta sau a furniza referințe cu privire la ideile, datele și informațiile prezentate în teză, Dan Marcel Iliescu lăsând astfel impresia că toate acestea îi aparțin;
  • Pentru a crește numărul de pagini al tezei de doctorat Dan Marcel Iliescu ar fi inserat o bibliografie la sfârșitul fiecărui capitol, adăugând astfel în mod nejustificat 13 pagini conținând bibliografie, pe lângă cele 10 pagini ale bibliografiei finale. (informații detaliate AICI)

ÎPS Teodosie: „Solicit analiza cu celeritate a prevederilor contrare Legii nr.199/2023, conținute în noua Cartă a Universității «Ovidius» din Constanța”

În sesizarea pe care a trimis-o Ministerului Educației, arhiepiscopul prof.univ. dr. Teodosie cere ca noua Cartă a Universității „Ovidiu” din Constanța –  adoptată de Senatul universitar în ședința din 16.11.2023 – să fie analizată ”cu celeritate”.

Totodată, ÎPS Teodosie solicită ”constatarea necesității eliminării prevederilor privind obligativitatea persoanelor care ocupă funcții de conducere de a fi cadre didactice sau de cercetare titulare în Universitatea ”Ovidius” din Constanța”.

Extras din sesizarea trimisă de ÎPS Teodosie la Ministerul Educației

„Sub un prim aspect, învederăm că, în anul 2014, iniţiative de revizuire a Cartei UOC care stabileau condiționări ale dreptului de a ocupa funcții de conducere au mai format obiectul controlului de legalitate reglementat de art.128 alin. (5) din Legea nr. 1/2011.

Astfel, prin Adresa cu nr. înreg. MEN 54526/23.10.2014, pe care o anexăm prezentei sesizări, Ministerul, având în vedere intensitatea condiționărilor impuse dreptului de a fi ales – respectiv, condiționarea participării candidaților la alegerile pentru funcțiile de conducere din universitate de statutul de cadru didactic titular – a constatat încălcarea limitelor revizuirii Cartei, întrucât erau suprimate principiul universalității drepturilor, dreptul de a fi ales al persoanelor din România sau din străinătate care nu îndeplinesc noua ipoteză restrictivă din Cartă, precum şi o garanţie a acestuia, egalitatea în drepturi”, avertizează ÎPS Teodosie în sesizarea transmisă către Ligia Deca, ministrul Educației.

„Este evident că două categorii de persoane sunt tratate în mod diferit”

ÎPS Teodosie mai avertizează, în sesizarea transmisă către ministrul Educației că – prin noua Cartă a Universității „Ovidius” din Constanța, sunt încălcate „condițiile obiective care caracterizează dreptul de a candida și de a fi ales”.

Practic, noua condiție impusă în Cartă – referitoarea la cei care pot fi aleși în funcții de conducere ale instituției – reprezintă o judecată cu dublă măsură și o dezavantajare clară a unei categorii de candidați.

Textul prevederilor din Carta UOC, reprodus mai sus vizează introducerea unei noi condiţii cu privire la dreptul de a candida la funcţiile de conducere din Universitatea „Ovidius” din Constanța.

Faptul generator al interdicției este calitatea de cadru didactic/ de cercetare titular, iar măsura trebuie privită nu doar ca o lezare/ afectare/ suprimare a dreptului de a ocupa funcția de decan /rector al persoanelor din țară sau străinătate, care nu sunt titulare, drept consfințit de legiuitorul organic prin art. 131 alin. (9) lit.b (decan) și art. 133 coroborat cu art. 134 (rector) din Legea nr. 199/2023, ci și ca una care aduce atingere condițiilor obiective care caracterizează dreptul de a candida și de a fi ales.

Ca efect al interdicției generale stabilite prin Carta UOC, este evident că două categorii de persoane sunt tratate în mod diferit.

  • Prima categorie, cea care cuprinde persoane cu prestigiu profesional din țară și din străinătate, nu poate beneficia de dreptul de a candida și de a fi desemnat/ ales ca decan/ rector
  • A doua categorie, cea care cuprinde persoane care au calitatea de titulari ai UOC, poate beneficia de dreptul de a candida și de a fi ales în funcții de conducere.

Încălcarea principiului egalității duce la ostracizarea unei categorii de persoane, întrucât neagă prerogativa organică instituită prin Legea nr.199/2023 ca persoanele cu prestigiu profesional din țară sau străinătate să fie eligibile pentru funcțiile de conducere de decan, respectiv de rector, astfel că libertatea individuală a cetățenilor români sau străini este apreciată în mod diferit în funcție de calitatea de titulari ai UOC.

Aceste persoane ar deveni discriminate chiar prin declarația expresă din Carta UOC, aspect de neacceptat prin prisma principiului egalității”, acuză ÎPS Teodosie în sesizarea sa, al cărei text poate fi citit, integral, AICI.

De aceea, din perspectiva principiului egalității, nu există nicio justificare obiectivă și rațională pentru care condițiile de eligibilitate la funcțiile de conducere din UOC (decan/ rector) să vizeze numai o parte dintre persoanele cu prestigiu profesional, în funcție de calitatea de titular. (…) Orice excepție introdusă în Cartă- prin raportare la prevederile legale- de la exercitarea acestui drept creează, de principiu, o lipsă de egalitate între persoanele cu prestigiu profesional și consacră un tratament juridic diferențiat, contrar art.16 din Constituție, fie sub forma privilegiului, fie sub forma discriminării.

ÎPS Teodosie

Extras din sesizarea trimisă de ÎPS Teodosie la Ministerul Educației

Amendamentele aduse de Ministerul Educației încă din anul 2014

Noua Cartă a Universității „Ovidius” din Constanța a fost trimisă către Ministerul Educației și așteaptă avizul de legalitate. Numai că, încă din anul 2014 – atunci când Carta a fost supusă controlului de legalitate -, ministerul a adus amendamente Cartei, descoperind prevederi care încălcau legea și prevedeau că pot ocupa funcții de conducere numai cadre universitare care erau titulari ai universității.

Surprinzător este faptul că acum se încearcă, din nou, introducerea în Carta Universității „Ovidius” din Constanța a acelorași prevederi care sunt considerate, atât de ÎPS Teodosie, cât și de fostul rector al instituției, Tiberius Dănuţ Epure (sesizarea acestuia poate fi parcursă AICI), abuzive, nelegale și discriminatorii, nefăcând altceva decât să ”paveze” drumul rectorului Dan Marcel Iliescu către un nou mandat la conducerea instituției.


Citește și:

EXCLUSIV | TUPEU în „blană de oaie”. Cum a scăpat de închisoare un șofer prins beat la volan: „Provine dintr-o familie cu statut social important”

EXCLUSIV | „Undă verde” în procesul nepotului vitreg al lui Ion Iliescu, acuzat de TĂINUIRE: ”Știa că banii proveneau din fapte de corupție”

Viceprimarul Sectorului 1, despre NEPĂSAREA de care dă dovadă Clotilde Armand: ”Una au trimis școlile, cu alta a venit primarul la vot!”

„Sabotaj” marca USR la Primăria Brașov? Viceprimar liberal: ”Primarul Coliban este certat cu transparența! Proiecte blocate, aruncate într-un sertar!”

ULTIMA ORĂ | ÎCCJ a decis că Daniel Horodniceanu, vicele CSM și ex-șef DIICOT, poate fi URMĂRIT PENAL pentru abuz în serviciu în dosarul Veranda

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Alertă pentru cei care stau la BLOC. Decizia de care nu s-a aflat până acum:...
Cinci zodii obsedate de control. Le place să dea ordine și să aibă mereu dreptate
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Din ce sunt făcute stelele? Răspunsul l-a dat Cecilia Payne Gaposchkin în 1925