EXCLUSIV | „Undă verde” în procesul nepotului vitreg al lui Ion Iliescu, acuzat de TĂINUIRE: ”Știa că banii proveneau din fapte de corupție”

EXCLUSIV | „Undă verde” în procesul nepotului vitreg al lui Ion Iliescu, acuzat de TĂINUIRE: ”Știa că banii proveneau din fapte de corupție”

Andrei Iliescu – nepotul vitreg al fostului președinte Ion Iliescu – a fost trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), fiind acuzat ”tăinuire în formă continuată”. Acesta ar fi ascuns o parte din mita de sute de mii de euro primită de un director din Ministerul Educației, Horia-Hîrtopanu Palmer, de la administratorul unei firme.

Acesta din urmă încerca să preia contracte pentru construirea de grădinițe și l-ar fi mituit pe Horia-Hîrtopanu Palmer cu nu mai puțin de 340.000 de euro. (informații detaliate AICI)

  • Horia Palmer-Hîrtopanu a stat aproape șase luni în arest preventiv.
  • Ulterior, judecătorii l-au lăsat în libertate pe fostul director din Ministerul Educației și au decis ca el să fie judecat sub control judiciar, având inclusiv interdicție de a părăsi România.
  • La casa lui Horia Palmer – aflată într-o localitate din apropierea Capitalei – s-ar fi efectuat, tot ”sub formă de mită”, potrivit anchetatorilor, ”lucrări de forare a unui puț şi de construire a instalației de alimentare cu apă”.
  • Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, fostul director din Ministerul Educației ar fi inserat în circuitul financiar legal aproximativ 228.676 euro şi 191.900 lei, banii fiind folosiți pentru a achiziţiona diferite bunuri (imobile şi autoturisme de lux), unele trecute pe numele unor persoane apropiate, printre care şi Iuliana Petronela Domnica, inculpată în dosar.
  • Procurorii DNA au stabilit, în urma anchetei desfășurate, că Andrei Iliescu, nepotul vitreg al lui Ion Iliescu, ”ar fi primit, spre păstrare, de la Palmer-Hîrtopanu Horia, sumele de 52.700 lei şi 15.305 euro, ce au fost descoperite de procurorii anticorupție cu ocazia percheziției domiciliare”. (mai multe detalii AICI)

Gândul prezintă informații de ultimă oră din acest dosat în care este implicat nepotul vitreg al lui Ion Iliescu, Andrei Iliescu, acesta urmând a apărea în fața judecătorilor pentru răspunde în fața acuzației de ”tăinuire” care îi este adusă de procurorii DNA.

Tribunalul Ilfov, decizie-surpriză! Dosarul este retrimis la Parchet

Totuși, personajele-cheie ale acestui scenariu în care au fost ”vehiculate” sute de mii de euro sub formă de mită au obținut un moment de respiro după ce dosarul a ajuns la Tribunalul Ilfov, în data de 19 decembrie a anului 2022. După șase luni, judecătorul care a analizat dosarul în camera preliminară a descoperit neregularități și a cerut procurorului de caz să le corecteze.

”În baza art. 346 alin. (3) lit. a) Codul de procedură penală, restituie la parchet cauza privindu-i pe inculpații Palmer-Hîrtopanu Horia, trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și spălare de bani (…), Domnica Petronela-Iuliana, trimisă în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de spălare de bani (…) şi Iliescu Andrei, trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de tăinuire (…)” a decis judecătorul de cameră preliminară de la Tribunalul Ilfov, în data de 19 iunie.

Soluția nu a fost una definitivă, fiind contestată de procurorii DNA, astfel că dosarul a ajuns la Curtea de Apel București, pentru a fi judecat pe fond.

Curtea de Apel București: „Dispune începerea judecăţii cauzei”

În data de 18 octombrie 2023, judecătorii Curții de Apel București au stabilit, totuși, că rechizitoriul întocmit de procurorii DNA este ”bun”, așa cum au precizat sursele Gândul.

”În consecință, procesul în care este judecat și nepotul vitreg al lui Ion Iliescu, Andrei Iliescu, poate să înceapă”, au mai declarat sursele judiciare.

Curtea de Apel București a stabilit că sesizarea Tribunalului Ilfov cu rechizitoriul întocmit de procurorii DNA întrunește toate condițiile de legalitate.

În baza art. 346 alin. 2 C. proc. pen. constată legalitatea sesizării Tribunalului Ilfov cu rechizitoriul nr. 120/P/2021 din data de 16.12.2022 al Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție, privind pe inculpaţii:

  • Palmer-Hîrtopanu Horia, trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită prevăzută de art. 6 şi art. 7 lit. a din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 289 alin. 1 C. pen. cu apl. art. 35 alin. 1 C. pen. şi spălare de bani prevăzută de art. 49 alin. 1 lit. a şi b din Legea nr. 129/2019, cu apl. art. 35 alin. 1 C. pen.;
  • Domnica Petronela Iuliana, trimisă în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de spălare de bani prevăzută de art. 49 alin. 1 lit. a şi b din Legea nr. 129/2019 cu apl. art. 35 alin. 1 C. pen.;
  • Iliescu Andrei, trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de tăinuire prevăzută de art. 270 alin. 1 C. pen. cu apl. art. 35 alin. 1 C.pen., a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală.

Dispune începerea judecăţii cauzei privind pe inculpaţii Palmer-Hîrtopanu Horia, Domnica Petronela Iuliana şi Iliescu Andrei. În baza art. 275 alin.3 Cod procedură penală cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în camera de consiliu, azi, 18.10.2023. Document: Încheiere finală camera consiliu  486/2023  18.10.2023”, au decis magistrații Curții de Apel București.

Procesul în care Andrei Iliescu, nepotul vitreg al lui Ioan Iliescu, este acuzat de ”tăinuire” va începe pe data de 24 noiembrie 2023, la Tribunalul Ilfov.

Cum erau ”spălați” banii proveniți din mită

Procurorii DNA au stabilit că – în perioada 2017-2020 – fostul director Horia Palmer-Hîrtopanu a intrat în legătură cu administratorul unei firme care intenționa să obțină contracte pentru construirea unor grădinițe, în cadrul Proiectului privind Reforma Educației Timpurii în România.

  • Numai că, pentru a-i facilita obținerea contractelor, fostul director din Ministerul Educației i-ar fi cerut administratorului firmei 340.000 de euro şi 18.749 de lei.
  • În același timp, la casa lui Horia Palmer aflată într-o localitate din aproprierea Capitalei s-ar fi efectuat – tot ”sub formă de mită”, potrivit anchetatorilor, și ”lucrări de forare a unui puț şi de construire a instalației de alimentare cu apă”.

Procurorii DNA au ”descifrat” și filiera prin care banii erau ”spălați” de Horia Palmer-Hîrtopanu, o parte fiind folosiți la achiziția de imobile și mașini de lux.

În intervalul 2016-aprilie 2021, inculpatul (n.red. – Horia Palmer) ar fi obţinut sume de bani consistente ca urmare a săvârşirii unor infracţiuni de corupţie, din care, prin diverse operaţiuni bancare, ar fi inserat în circuitul financiar legal sumele de aproximativ 228.676 euro şi 191.900 lei, folosite pentru a achiziţiona diferite bunuri (imobile şi autoturisme de lux), unele pe numele unor persoane apropiate (printre care şi inculpata Iuliana Petronela Domnica – n.red.)”, au scris procurorii DNA în rechizitoriul trimis instanței în decembrie 2022.

Achizițiile au fost făcute, susțin procurorii DNA, pentru a se pierde urma banilor primiți ca mită de fostul director din Ministerul Educației.

Nepotul vitreg al lui Ion Iliescu păstra banii ”spălați” de Palmer

Procurorii DNA au mai stabilit că, în perioada ianuarie – septembrie 2022, Andrei Iliescu, nepotul vitreg al lui Ion Iliescu, ”ar fi primit, spre păstrare, de la Palmer-Hîrtopanu Horia, sumele de 52.700 lei şi 15.305 euro, ce au fost descoperite de procurorii anticorupție cu ocazia percheziției domiciliare”.

Crișan Iliescu, fratele lui Ion Iliescu, a locuit pe o stradă din București unde stă și fiul său, nepotul fostului președinte al României. În această casă au fost ascunși o parte din banii ”spălați” de Horia Palmer.

Casa unde Andrei Iliescu – așa cum au stabilit procurorii DNA – ar fi ascuns o parte din banii ”spălați” de Horia Palmer, ex-director în Ministerul Educației

Anchetatorii au mai precizat că Andrei Iliescu știa că sumele de bani ”ar fi provenit din săvârșirea unor fapte prevăzute de legea penală, cel mai probabil de corupție”.


Citește și:

EXCLUSIV | Nicușor Dan pierde DEFINITIV la CAB procesul cu Sanador. Avocat: ”Primarul general condamnă la moarte bolnavii de cancer”

Continuă lupta dintre viceprimarul PNL al Brașovului și primarul USR. Sebastian Rusu: ”O instituție publică nu reprezintă un instrument de răzbunare!”

EXCLUSIV | UPDATE – Socrii lui Cătălin Cherecheș, primarul din Baia Mare, rămân în AREST PREVENTIV

EXCLUSIV | Viceprimarul liberal al Brașovului, după ce primarul USR i-a cerut să-și mute biroul la Cimitirul Municipal: „Circ ieftin, IMATURITATE!”

EXCLUSIV | Soția lui Cherecheș, primarul din Baia Mare, ACUZATĂ de complicitate la dare de mită. Surse: „Edilul va fi audiat”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...