ULTIMA ORĂ | ÎCCJ a decis că Daniel Horodniceanu, vicele CSM și ex-șef DIICOT, poate fi URMĂRIT PENAL pentru abuz în serviciu în dosarul Veranda

ULTIMA ORĂ | ÎCCJ a decis că Daniel Horodniceanu, vicele CSM și ex-șef DIICOT, poate fi URMĂRIT PENAL pentru abuz în serviciu în dosarul Veranda
Publicat: 16/11/2023, 15:44
Actualizat: 16/11/2023, 17:05

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis, definitiv, că Daniel Horodniceanu – vicepreședintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și fost șef al DirecţiEI de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – poate fi urmărit penal pentru abuz în serviciu și fals intelectual. ÎCCJ a desființat decizia de clasare a dosarului deschis pe numele lui Horodniceanu.

Judecătorii ÎCCJ cer ca Daniel Horodniceanu să fie urmărit penal pentru abuz în serviciu și fals intelectual în dosarul „Veranda”. Inițial, procurorii Parchetului General au dispus clasarea cauzei pentru cele două infracțiuni menționate.

Daniel Horodniceanu a fost procuror de caz în dosarul „Veranda”, deschis la Iași, până când a devenit vicepreședintele CSM, în luna ianuarie a anului 2023. Ex-șeful DIICOT este acuzat că a semnat acte de urmărire penală în respectivul dosar, cu toate că nu mai deținea calitatea de procuror de caz.

„Admite plângerea formulată de petentul Zămosteanu Cristin (fost Ungureanu). Desființează soluţia de clasare dispusă prin ordonanţa din 07 august 2023, în dosarul penal nr. 432/P/2023 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de urmărire penală şi criminalistică şi ordonanţa nr.290/II/2/2023 din 11 septembrie 2023 a procurorului şef al aceleiaşi secţii şi trimite cauza la procuror pentru a începe urmărirea penală”, au decis magistrații ÎCCJ.

Dosarul ”Veranda” | Daniel Horodniceanu a fost procuror de caz

În dosarul „Veranda” sunt cercetate mai multe persoane, între care primarul Iașului, Mihai Chirica, angajați din Primăria Iași, angajați ai Oficiului de Cadastru și dezvoltatori.

În acest dosar, anchetatorii au investigat „constituirea unui grup infracţional organizat în care dezvoltatori imobiliari care s-au folosit de conexiunile cu funcţionari din administraţia publică locală cu atribuţii în domeniul emiterii şi urmăririi respectării documentaţiilor de urbanism” pentru a obţine autorizarea executării lucrărilor de construcţii.

Infracţiunile cercetate de procurori sunt abuz în serviciu în vederea obţinerii unui folos necuvenit, uzurparea funcţiei, delapidare, spălarea banilor, folosirea cu rea-credinţă a bunurilor sau creditului societăţii într-un scop contrar intereselor acesteia, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals.

Dialog halucinant între Horodniceanu și polițistul care l-a oprit în trafic

Fostul șef al DIICOT a scăpat de sancțiunea cerută de Inspecția Judiciară după ce, în luna mai, a amenințat polițiștii care l-au oprit în trafic, în Iași, pentru că nu ar fi semnalizat o depăşire.

Secţia pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) l-a iertat pe vicepreşedintelui CSM Daniel Horodniceanu, după scandalul cu polițiștii care l-au oprit în trafic.

Conform ordinii de zi soluționate, Secția pentru procurori în materie disciplinară a respins acțiunea disciplinară exercitată de Inspecția Judiciară împotriva procurorului Daniel Horodniceanu, vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii și fost șef al DIICOT. Decizia mai poate fi atacată doar la Instanța Supremă. (alte detalii AICI)

  • „Daniel Horodniceanu: De ce m-ați oprit în acest moment?
  • Polițist: Pentru că ne-ați depășit…
  • Daniel Horodniceanu: Și nu am voie să vă depășesc sau ce?
  • Polițist: Există o limită de viteză de 50 km/h, iar noi circulam deja cu 70 km/h.
  • Daniel Horodniceanu: Aveți un radar? V-am spus cine sunt.
  • Polițist: Cine sunteți?
  • Daniel Horodniceanu: Sunt procuror-șef Horodniceanu de la Crima Organizată. Nu mă cunoașteți?
  • Polițist: Vă rog să-mi prezentați documentele.
  • Daniel Horodniceanu: Dar de ce nu mă cunoașteți? Dar de unde sunteți dumneavoastră? Din Vaslui sau din Iași?
  • Polițist: Sunt agent David din cadrul Secției 1 Poliție Rurală.
  • Daniel Horodniceanu: Din Iași?
  • Polițist: Da, vă rog să-mi dați documentele dvs.!
  • Daniel Horodniceanu: O să vă prezint legitimația mea de procuror. Dar vă mai întreb o dată, de ce m-ați oprit?
  • Polițist: În primul rând, așa cum v-am spus și anterior, ne-ați depășit…
  • Daniel Horodniceanu: Și?
  • Daniel Horodniceanu: Terminați cu prostiile astea! Nu știți cu cine vorbiți. Ce faceți dumneavoastră la această oră? Faceți patrulă pe strada principală dintr-un sat? Am să vorbesc cu șeful IPJ-ului.
  • Polițist: În ultimele două săptămâni, au avut loc mai mult de 6 cazuri de furturi de animale în zonă. Din acest motiv…
  • Daniel Horodniceanu: Pe strada principală? Dumneavoastră căutați hoții pe câmp. Trebuie să vă învăț eu cum să vă faceți treaba sau ce?
  • Polițist: Nu sunteți în măsură…
  • Daniel Horodniceanu: Sunt într-o foarte mare măsură, sunt procuror de 25 de ani. De când ești polițist dumneata? Eu sunt în măsură să fac orice! Din cauza mea dumneavoastră aveți un 15% la salariu. Adică, în favoarea dumneavoastră. Eu am vorbit cu ministrul Oprea în 2016 și dumneavoastră ați primit 15%. Eram 100% convins că dacă vă depășesc mă opriți.
  • Polițist: Dacă ați pus un semnal…
  • Daniel Horodniceanu: Eu cunosc poliția și mai ales poliția asta care vine din spate așa. Știți ce mă miră? Faptul că spuneți că nu mă cunoașteți. Pe mine mă cunoaște toată poliția din județ”.

Citește și:

UPDATE: Verificări în urma incidentului în care a fost implicat vicepreşedintele CSM, Daniel Horodniceanu. Inspecția Judiciară s-a autosesizat

Poliţia Iaşi: Imaginile cu Daniel HORODNICEANU nu au fost realizate cu body-cam-ul instituţiei, ci cu telefonul mobil. Care este explicația

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
O femeie din India a inhalat un ac decorativ care i-a ajuns în plămâni