Ședința CSAT de marți, tot în sistem de videoconferință. Temele de pe ordinea de zi

Publicat: 05 10. 2020, 18:14
Ședința din 27 mai s-a desfășurat în sistem de videoconferință specială / Sursa: Administrația Prezidențială

Ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) convocată pentru marți, 6 octombrie, se va desfășura tot în sistem de videoconferință, la fel ca și cea mai recentă, din luna mai, în contextul în care premierul, membru CSAT, este încă în carantină, după un test pentru COVID-19.

Marți, 6 octombrie, începând cu ora 13:00, la Palatul Cotroceni, va avea loc ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, condusă de către Președintele României, domnul Klaus Iohannis, în sistem de videoconferință, a transmis, luni, Administrația Prezidențială.

Anunțul privind decizia de a convoca CSAT a fost făcut de instituție încă înainte de data alegerilor locale, respectiv din 24 septembrie, fără să fie menționat însă formatul ședinței.

Se discută discurile, amenințările și vulnerabilitățile prognozate pentru anul viitor

Comunicatul de luni al Administrației Prezidențiale a venit după ce Guvernul a anunțat rezultatul testului pentru noul coronavirus (COVID-19) în cazul prim-ministrului Ludovic Orban. Chiar dacă rezultatul este negativ  – după ce Orban s-a testat la cerere, preventiv, el nefiind încadrat într-o definiție de caz, întrucât nu este considerat contact direct al unei persoane diagnosticate pozitiv – din motive de precauție, Ludovic Orban rămâne în carantină până joi, 8 octombrie, și își va exercita atribuțiile funcției de prim-ministru și își va desfășura activitatea fără interacțiune fizică cu alte persoane, potrivit reprezentanților Executivului.

Conform comunicatului Administrației Prezidențiale, pe ordinea de zi a ședinței de marți sunt incluse subiecte referitoare la:

  • Analiza strategică a apărării;
  • Carta Albă a Apărării;
  • Planul de implementare a Strategiei Naționale de Apărare a Țării pentru perioada 2020-2024;
  • Riscurile, amenințările și vulnerabilitățile la adresa securității naționale, prognozate pentru anul 2021.

În cadrul ședinței Consiliului vor fi analizate și alte tematici de actualitate din domeniul securității naționale, se arată în document.

Ultima ședință a CSAT a avut loc acum aproape patru luni, în 27 mai, când a fost discutată Strategia Națională de Apărare a Țării pentru perioada 2020-2024, ulterior prezentată și aprobată de Parlamentul României, conform Constituției.

În plus, în ședința din mai, CSAT a analizat şi aprobat forțele armate ale României care pot fi puse la dispoziție pentru participarea la misiuni și operații în afara teritoriului statului român, în anul 2021, și a fost aprobat Programul privind transformarea, dezvoltarea și înzestrarea Armatei României până în anul 2026 și în perspectivă.