Șeful ANPC reacționează după cazurile de toxiinfecție alimentară de la Reghin: „Siguranța consumatorilor este prioritatea zero!”

Publicat: 09 02. 2025, 10:52
Actualizat: 09 02. 2025, 11:39

Cel puțin 30 de persoane au acuzat grețuri și alte simptome specifice unei toxiinfecții alimentare după ce au participat la „Balul Însuraților” din Reghin. În urma incidentului, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a desfășurat un control amplu, descoperind multiple nereguli grave la unitatea de alimentație SC Gliga Company SA.

În urma incidentului, Cristian Popescu Piedone, noul șef al ANPC, a reacționat duminică, transmițând un mesaj dur antreprenorilor din domeniul HoReCa.

„Vă respectăm afacerile DOAR dacă dumneavoastră respectați legile și, implicit, consumatorul! Dacă în cadrul afacerii dumneavoastră există măcar un singur punct de pe lista aceasta, ÎNCHIDEȚI IMEDIAT: frigidere ruginite, veselă ruginită, mobilier de lucru ruginit/îmbâcsit, personal iresponsabil, echipament murdar de lucru, carne alterată, brânzeturi stricate, orice produs alimentar expirat”, a spus Piedone.

Piedone a subliniat că astfel de practici nu vor fi tolerate la nivelul ANPC și că toți cei care pun în pericol sănătatea publică vor suporta rigorile legii.

„NU mă interesează statutul social al antreprenorului care batjocorește clientul! NU mă interesează cine vă sunt prietenii, nu mă interesează ce funcții au în societate, nu mă interesează dacă sunteți implicați în politică și nici dacă vă sprijiniți afacerile pe piloni politici! Siguranța consumatorilor este prioritatea zero! Toți cei care își permit să își bată joc de sănătatea publică vor suporta consecințele legii”.

Potrivit surselor Gândul, locația – SC Gliga Company SA Reghin – ar aparține deputatei PSD Dumitrița Gliga și tatălui său, politicianul Vasile Ghiorghe, fost parlamentar PSD.

Ce nereguli a descoperit ANPC la Reghin?

Controlul desfășurat de comisarii ANPC din Mureș și Bistrița-Năsăud a scos la iveală încălcări grave ale normelor de siguranță alimentară:

  • 45,75 kg de preparate retrase și sigilate
  • Depozitarea alimentelor în răcitoare nespecifice
  • Lipsa unui cântar verificat și omologat
  • Produse expirate încă din 2022
  • Pastile dezinfectante expirate din 2018
  • Mobilier deteriorat și echipamente ruginite în bucătărie.

Autorităţile din judeţul Mureş au activat, sâmbătă seară, planul roşu de intervenţie, după ce mai multor persoane li s-a făcut rău, într-un restaurant din Reghin. În local se aflau 400 de oameni, 30 fiind duşi la spital. La faţa locului au ajuns unsprezece ambulanţe şi un punct medical, dar şi echipajul care intervine în caz de risc chimic, radiologic, biologic şi nuclear (CBRN).

Sursa FOTO: Alexandru Dobre – Mediafax


CITEȘTE ȘI: