Sindicaliștii de la ALRO Slatina și alte companii din industria metalurgică protestează vineri în fața Guvernului. Care sunt nemulțumirile lor

Publicat: 04 02. 2022, 09:13
Actualizat: 04 02. 2022, 10:24
Fotografie cu caracter ilustrativ. Sursa: MEDIAFAX FOTO

Mai multe sindicate din industria metalurgică, printre care cele de la ALRO Slatina, organizează vineri un protest în fața Guvernului.

Sindicaliștii sunt nemulțumiți de faptul că societățile comerciale din industria metalurgică nu vor beneficia de plafonarea prețurilor la energie, propusă de autorități.

La de protest participă membri din Sindicatul Liber Alro, Sindicatul Alroproduct, Sindicatul UPS, Sindicatul Prelucrarea Aluminiului şi Sindicatul Alum Tulcea, după cum informează Agerpres.

„Principalul motiv este faptul că prin Ordonanţa de Urgenţă din data de 25.01.2022 (…) se exceptează de la plafonarea energiei electrice şi a gazelor naturale pentru intervalul 01.02 – 31.03.2022 clienţii non-casnici care au primit ajutor de stat. Acest lucru este complet incorect, întrucât, practic, nu a fost ajutor de stat, ci ‘returnarea sumelor de bani pe care Alro le-a achitat ca urmare a plăţilor efectuate pentru emisii de CO2, incluse în preţul energiei”, se arată într-un comunicat al organizațiilor sindicale.

Astfel, sindicaliștii solicită ca Guvernul „să limiteze preţurile aplicate la energie şi gaz la valoarea celor din decembrie 2020 pentru cel puţin un an (legea prevede posibilitatea prelungirii până la 3 ani), precum şi interzicerea exportului de energie electrică şi distribuirea acesteia către consumatorii industriali şi casnici”.

Sindicaliștii ALRO Slatina au protestat și în fața Prefecturii Olt

Joi, sindicaliștii ALRO Slatina au protestat în fața Prefecturii Olt, solicitând, printre altele, ca societatea să primească energie la preţul cu care statul o vinde traderilor..

„Acţiunile vor continua şi nu se vor opri până când cei din Guvern nu vor plăti pentru jaful pe care îl fac şi până ce poporul român nu va avea un preţ la energie corect. Nu poate să existe un buget al unei ţări şi nu poate să existe nimic dacă nu există întreprinderi, dacă nu există industrie. Revendicarea noastră faţă de autorităţi este tratarea corectă a industriei şi a poporului şi punerea pe un palier de importanţă majoră a industriei, şi nu sărăcirea populaţiei. Solicitarea noastră este să obţinem energie la fel cum obţin traderii”, a declarat Constantin Popescu, preşedintele Sindicatului Liber Aluministul, pentru sursa citată.