Sirenele anti-aeriene din Iași vor suna în fiecare zi până vineri. Cum explică primăria această decizie

Publicat: 03 05. 2022, 17:31
Actualizat: 03 05. 2022, 17:45

Locuitorii din Iași, dar și din zonele limitrofe, vor auzi în următoarele zile, pentru câteva secunde, sirenele de alertare în caz de dezastre, atac aerian sau alte pericole. Primăria Municipiului Iași a anunțat că de marți și până vineri, 6 mai 2022, vor fi făcute lucrări de mentenanță la sistemul de înștiințare, avertizare și alarmare a populației.

În acest context, există posibilitatea ca succesiv sau simultan să fie activate timp de câteva secunde sirenele. „Subliniem faptul că aceasta este doar o procedură uzuală, deci nu trebuie să vă alarmați. Vă rugăm să transmiteți acest mesaj și cunoscuților”, au transmis reprezentanții Primăriei Iași.

La nivelul județului Iași, sistemul de avertizare a populației are două centrale de alarmare pentru acționarea sirenelor, una este fixă și una este mobilă, dar și 190 de sirene, dintre care 45 sunt electronice și 145 sunt electrice. Diferența dintre ele este că sirenele electrice au o audibilitate mare, dar sunt dependente de rețeaua de alimentare electrică de 380 V, iar cele electronice se aud mai slab, dar permit și transmiterea mesajelor vocale, fiind mai ușor de interconectat din punct de vedere tehnic la o centrală de alarmare.

Există trei situații în care populația este avertizată pentru a se adăposti și pentru a-și proteja bunurile materiale: în cazul iminenței producerii sau dacă a fost produs deja un dezastru, în cazul pericolului atacului din aer, dar și în cazul utilizării mijloacelor chimice, biologice, nucleare, radiologice, convenţionale şi neconvenţionale.

Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Iași au precizat că în cazul unei situații de urgență reală, oamenii trebuie să întrerupă orice activități desfășurate în aer liber și să se adăpostească în locuințe sau alte spații care să le asigure protecția. De asemenea, să aibă asupra lor o trusă de prim ajutor, o lanternă, în cazul în care se întrerupe furnizarea energiei electrice, dar și un aparat de radio pentru a asculta indicațiile autorităților.