Sistemul de sănătate al Afganistanului, „în risc de prăbușire”. Medicii afgani și ministrul Sănătății descriu catastrofa care se apropie

Publicat: 29 08. 2021, 16:47
Actualizat: 30 08. 2021, 15:42

Sistemul de asistență medicală din Afganistan este în pragul unei catastrofe, au declarat pentru Insider ministrul afgan al Sănătății și un reprezentant al OMS.

Vorbind telefonic de la Kabul, dr. Wahid Majrooh, ministrul Sănătății publice, care și-a continuat funcția după preluarea puterii de către talibani, a declarat pentru Insider că sistemul de asistență medicală din Afganistan este „în riscul de prăbușire”.

Depinde mult de finanțele care au fost date de când talibanii au pus mâna pe țară. Banca Mondială a anunțat săptămâna aceasta că va opri ajutorul acordat Afganistanului. Începând din 2002, a trimis peste 5,3 miliarde de dolari pentru proiecte în Afganistan, potrivit BBC.

„Avem un sistem de sănătate rezistent, dar este prea dependent de ajutor”, a spus dr. Majrooh.

„Când auzim mesaje de la Banca Mondială sau de la donatorii Fondului fiduciar de reconstrucție din Afganistan – fie că spun că ne-au pus fondurile în așteptare, fie că le-au înghețat – ceea ce înseamnă pentru mine este că 3700 de unități de sănătate se vor prăbuși. Sănătatea a 35 de milioane de oameni se va agrava „, a spus el.

Dr. Richard Brennan, directorul regional de urgență al OMS, avertizează că Afganistanul rămâne repede fără consumabile medicale.

„Înainte de prăbușirea guvernului, aveam trei zboruri aliniate pentru a aduce provizii ca parte a sprijinului nostru pentru programul obișnuit și a nevoii tot mai mari din țară. Dar acestea nu au reușit, deoarece nu există zboruri comerciale în țară”, a spus el.

Dr. Brennan a estimat că zborurile ratate echivalează cu aproximativ 90 de tone metrice de echipament medical.

Există noi speranțe pentru un zbor cu aproximativ 20-25 de tone metrice de aprovizionare pentru a ajunge la aeroportul din Kabul pe 30 august.

Afganistanul se confruntă, de asemenea, cu un „exod de creiere”, spune dr. Brennan pentru Insider. Cei mai inteligenți oameni fug din țară, lăsând o „gaură” în ceea ce privește resursele  umane.

Prea periculos pentru medici

„Doar bărbații au permisiunea de a intra în spital”, a declarat o moașă aflată din Afganistan, pentru Insider.

Chiar dacă femeilor li se permite să meargă la locul de muncă – întrucât condițiile din întreaga țară variază – multe femei rămân prea îngrozite pentru a-și părăsi casele, adaugă ei.

„Nu avem un sentiment bun pentru țara noastră”, au spus cuplul căsătorit din Kabul.

„Dacă vom găsi o șansă, vom părăsi  Afganistanul”, adaugă aceștia într-un mesaj.

Cu toate acestea, femeile nu sunt singurele cadre medicale obligate să rămână acasă.

ONU raportează un medic afgan spunând: „Uneori, situația de securitate înseamnă că voi rămâne acasă. Dacă există rapoarte de focuri de armă sau alte blocaje rutiere, membrii echipei decid că este prea periculos să lucreze. Poate fi foarte tensionat.”

Între timp, cu cele trei explozii care au zguduit aeroportul din Kabul pe 26 august, violența crește în Afganistan

De la 1 august, Crucea Roșie Internațională a tratat 7.600 de pacienți cu răni făcute de arme.

În 18 august – la trei zile după ce talibanii au pus mâna pe Kabul, Medici fără frontiere a publicat date care arată că 200 de pacienți au fost văzuți în centrul de tratament COVID-19 în 15 și 16 august.

Un medic din Kabul, care nu vrea să fie numit, a spus pentru Insider că, deși pandemia COVID-19 nu se oprește din cauza riscurilor de securitate, vaccinările s-au oprit.

De la începutul pandemiei, în Afganistan au fost înregistrate 153.000 de cazuri de COVID-19 și 7.101 decese, potrivit Universității John Hopkins. Dar de la preluarea talibanilor, capacitatea de a testa virusul și de a înregistra orice cazuri a fost mult mai dificilă.