Situație alarmantă la Spitalul Colțea: Instrumentele medicale sunt plimbate cu ambulanța, după ce blocul de sterilizare s-a defectat

Publicat: 16 06. 2021, 13:32
Actualizat: 16 06. 2021, 14:35
Blocul de sterilizare al Spitalului Colţea din Capitală este defect.Sursă foto: MEDIAFAX/FOTO și Pixabay.com

Blocul de sterilizare al Spitalului Colţea din Capitală este defect de o săptămână, iar instrumentele folosite la operaţii sunt trimise cu ambulanţa şi sterilizate la Spitalul Cantacuzino. Managerul unității medicale, Mircea Lupușoru, a declarat pentru GÂNDUL.RO că aparatul este vechi și că este nevoie de piese noi care vor ajunge în câteva săptămâni din străinătate, menționând că nu au fost înregistrate dificultăți în activitatea medicală. 

Pacienții trebuie să știe că nu există nicio operație amânată. Serviciile medicale sunt aceleași, instrumentarul va fi sterilizat la fel ca până acum, chiar dacă stația noastră de sterilizare nu funcționează. Am reușit să facem un contract de colaborare cu cei de la Spitalul Cantacuzino, colegii noștri care ne ajută și care în fiecare zi sterilizează tot instrumentarul necesar”, a declarat managerul Spitalului Colțea pentru GÂNDUL.RO.

Totodată, managerul susţine că staţia de sterilizare este veche, are peste 10 ani şi că este nevoie de piese care vor ajunge în 3-6 săptămâni.

Este un modul electronic care trebuie schimbat, puțin mai scump decât de obicei, iar firma care asigură sterilizarea nu-l are pe stoc, și nici nu avea obligația aceasta. Este ceva care se strică foarte rar, iar producătorul ne-a transmis că în 3-6 săptămâni ne va furniza piesa care trebuie schimbată. Noi am insistat, i-am rugat cu celeritate, să ne pună pe lista de priorități. Până acum nu am mai avut astfel de probleme, au fost situații punctuale care s-au rezolvat. Însă nu există discontinuități în activitate medicală, mai spune managerul Mircea Lupușoru pentru GÂNDUL.RO.

Medic de la Colțea: ”Este un întreg bloc de sterilizare”

Marian Stamate, medic primar la Spitalul Clinic Colţea, susține însă că defecțiunea blocului de sterilizare îngreunează activitatea medicală din cadrul unității medicale

„Nu este un aparat, este un întreg bloc de sterilizare pe care îl avem, desemnat, delimitat ca atare, cu personal delimitat special, este un departament al spitalului Sterilizarea. Este esenţial, şi nu doar pentru un spital mic sau mare, ci pentru orice unitate sanitară, pentru că nu poţi să ai instrumente sterile şi nu poţi să execuţi nici consultații, darămite intervenţii chirurgicale aşa cum ar trebui, se sterilizează halatele personalului care intră în sala de operaţie, materialul moale, câmpurile operatorii, sunt o grămadă de instrumente, echipament medical, orice vine în contact cu pacientul”, a declarat medicul Stamate de la Spitalul Colțea, citat de News.ro.

Citește Și Spitalele morții. „Superbacteriile” letale care dau lovitura fatală bolnavilor COVID, ascunse sub preș/ Protocoale drastice de dezinfectare, doar pe hârtie/ Lista infecțiilor nosocomiale pe care le poți lua din spital! (EXCLUSIV)

Citește Și Pandemia de COVID a blocat funcționarea spitalelor. Managerul Spitalului Colentina: „Frustrarea este foarte mare. Am avut rezidenți care și-au depus actele să plece în Franța” (EXCLUSIV)