Șoferii trebuie să fie atenți la restricțiile rutiere de pe trei mari artere cu ocazia minivacanței de Rusalii. La cât se ridică amenzile

Publicat: 08 06. 2022, 17:24
Actualizat: 08 06. 2022, 17:27
Sursa foto: CNAIR - caracter ilustrativ

Timp de trei zile, de sâmbătă, 11 iunie, până inclusiv luni, de Rusalii, pe A2, DN7 și DN 38 vor fi aplicate restricții de circulație.

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunțat miercuri, că potrivit unui ordin comun al Ministerului Transporturilor și al Ministerului Afacerilor Interne, circulaţia vehiculelor rutiere cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, este interzisă în zilele de 11 iunie (sâmbătă), 12 iunie (duminică) și 13 iunie 2022 (luni), de Rusalii. Sunt exceptate vehiculele rutiere destinate exclusiv transportului de persoane.

Încălcarea prevederilor Ordinului MT-MAI nr. 1249-132/2018 constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă, au precizat reprezentanții CNAIR.

Restricțiile vizează următoarele artere și intervale orare:

Informaţii suplimentare privind starea reţelei de drumuri naţionale și autostrăzi pot fi obţinute de la Dispeceratul CNAIR, la numerele de telefon 021/264.33.33; 021/9360 și pot accesa pe prima pagina în caseta din stânga: www.cnadnr.ro – DISPECERAT – Situatia Drumurilor Naţionale, dar și pagina de FB https://www.facebook.com/cnadnr/.

Ce prevede Codul rutier

Ordinul comun al Ministerului Transporturilor și al Ministerului Afacerilor Interne nr. 1249-132/2018, prevede, la Articolul 2:

1) Se instituie restricția de circulație pe unele sectoare de autostrăzi și de drumuri internaționale (E) pentru vehiculele rutiere cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, altele decât cele destinate exclusiv transportului de persoane, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, în zilele premergătoare zilelor de sărbătoare legală și în zilele de sărbătoare legală prevăzute la art. 1 lit. b), pe sectoarele de drum, în perioadele din an și în intervalele orare prevăzute în anexa nr. 1 a ordinului.

(2) Circulația vehiculelor rutiere cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, altele decât cele destinate exclusiv transportului de persoane, se interzice și în zilele libere situate între zilele de sărbătoare legală și zilele de sâmbătă și duminică, dacă acestea sunt declarate zile libere prin hotărâre a Guvernului.

Conform Art. 101 din Codul rutier, nerespectarea de către conducătorul de vehicul a semnificației indicatoarelor și marcajelor de interzicere sau restricție ori a celor temporare – cu excepția celor care interzic accesul sau depășirea care se încadrează în altă clasă de sancțiuni – constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice, respectiv  de la 6 la 8 puncte-amendă.

Potrivit Codului rutier, un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotărâre a Guvernului, care pentru 2022 este de 2.550 de lei, dar valoarea unui punct de amendă a fost plafonată la 145 de lei pentru sancțiunile rutiere. De fapt, valoarea de 145 de lei este valabilă de la începutului anului 2017, când salariul minim brut pe economie era de 1.450 de lei, și a fost înghețată la sfârșitul anului respectiv.

Astfel, amenda poate fi de la 870 la 1.160 de lei.