Șoferul oprit de polițiști pe Șoseaua Colentina, REȚINUT pentru 24 de ore. Conducea băut și drogat, iar agenții l-au urmărit după ce nu a oprit la semnalul lor

Publicat: 16 02. 2023, 19:14
Actualizat: 16 02. 2023, 19:41
FOTO - Poliția Locală Sector 2

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București au declanșat acțiunea penală împotriva șoferului oprit de polițiști pe Șoseaua Colentina, după ce a condus băut și drogat, și au dispus reținerea sa pentru 24 de ore. Inculpatul urmează a fi prezentat în fața judecătorului de drepturi și libertăți de la Tribunalul București, cu propunere de luare a măsurii arestării preventive pentru o perioadă de 30 de zile.

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul București, tânărul (31 de ani) este cercetat pentru comiterea infracțiunilor de ultraj în modalitatea tentativei de omor calificat săvârșite pentru ascunderea altei infracțiuni și asupra a două sau mai multe persoane, precum și conducere a unui vehicul sub influența alcoolului sau altor substanțe.

În baza mijloacelor de probă administrate, procurorii au reținut, în esență, următoarea situație de fapt:

„În data de 12.02.2023, în intervalul orar 23:32 – 23:47, având o alcoolemie de 0,96 g‰ și fiind sub influența unor substanțe psihoactive, inculpatul, în vârstă de 31 de ani, a condus autoturismul pe mai multe străzi din municipiului București, sectoarele 2 și 3, intrând în coliziune frontală, la ora 23:47:28, cu autospeciala de poliție în care se aflau doi polițiști din cadrul Brigăzii Rutiere București, provocând rănirea acestora, dar și a pasagerului pe care inculpatul îl transporta în autoturism.

Inculpatul a provocat incidentul în condițiile în care acesta nu a oprit la semnalul unui echipaj al Brigăzii Rutiere București, declanșând urmărirea sa de către mai multe forțe de poliție, a circulat constant cu viteză peste limita legală, depășind în unele zone viteza de 100 km/h, a pătruns pe culoarea roșie a semaforului în mai multe intersecții și a evitat la limită în două situații producerea unor coliziuni cu autoturisme care circulau regulamentar, iar în cele din urmă a intrat în coliziune frontală cu una din autospecialele Brigăzii Rutiere București, care a încercat blocarea vehiculului inculpatului.

Procedând în modul descris mai sus, inculpatul a manifestat indiferență față de urmările acțiunilor sale, pe care le-a prevăzut și acceptat, punând în pericol participanții la trafic, lăsând producerea sau evitarea unei coliziuni cu urmări potențial letale pe seama hazardului și astfel punând în pericol, cu intenție indirectă, viețile persoanelor vătămate”.

Cercetările în acest caz sunt continuate de Parchetul de pe lângă Tribunalul București și Direcția Generală de Poliție a Municipiului București – Serviciul Omoruri și Brigada Rutieră.

Potrivit sursei citate, punerea în mişcare a acţiunii penale și dispunerea măsurilor preventive reprezintă etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activități care nu pot, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Șoferul a circulat băut și drogat, prin două sectoare

În ultima oră a zilei de duminică, 12 februarie, bărbatul în vârstă de 31 de ani se deplasa haotic pe șosea, când a fost observat de un echipaj de poliție. Agenții i-au făcut semn să oprească, dar acesta și-a continuat drumul și, astfel,  agenții au plecat în urmărirea sa.

După aproximativ doi kilometri, agenții au blocat șoseaua cu mai multe mașini, dar vitezomanul a intrat în plin într-o mașină de poliție, pe care a distrus-o aproape în totalitate.

În urma impactului violent, doi polițiști au ajuns la spital, unul fiind în stare gravă. Imediat la fața locului au ajuns mai multe echipaje de poliție, dar și forțele de intervenție.

Șoferul pe care agenții îl urmăreau a fost prins, încătușat și dus la secție pentru audieri. În urma testării cu aparatul etiliotest a șoferului a rezultat valoare de 0,41 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, bărbatul a fost condus și la IML, pentru recoltarea probelor biologice.