Sorin Chiriță, fost city manager al Capitalei: „E nevoie de o Taxă Oxigen în București. Este singura măsură de îmbunătățire rapidă a calității aerului” | VIDEO EXCLUSIV

Publicat: 06 12. 2022, 09:00

This browser does not support the video element.

Sorin Chiriță, fost city manager al Capitalei, a declarat, luni seară, în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București” de luni seară, că în Capitală este nevoie de o „taxă oxigen”, precum cea propusă în mandatul Gabrielei Firea, dar care nu s-a implementat.

„Este nevoie ( de o taxă), o susțin în continuare.  Eu consider că această taxă este singura măsură care ar putea să îmbunătățească rapid calitatea aerului în București.

Primarul general Gabriela Firea atunci și-a asumat-o, dar pentru că aceste ONG-uri, conduse de Nicușor Dan la vremea respectivă, salvatorii Bucureștiului și salvatorii mediului, s-au opus acestei taxe, au creat o presiune”, a declarat Sorin Chiriță în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București”, de luni seară.

Întreaga emisiune poate fi vizionată AICI:

Despre Taxa Oxigen a vorbit și Marius Pavel, consilier general la Primăria Capitalei.

„Infrastructura o avem, camerele le avem pe stâlp, era nevoie de un soft”

„Infrastructura o avem, camerele le avem pe stâlp, era nevoie de un soft, care să recunoască numărul, să vadă dacă tu ți-ai plătit sau nu taxa”, a precizat și Marius Pavel.

Sorin Chiriță a explicat apoi de ce s-ar fi renunțat la această taxă.

„Vă spun de la momentul respectiv. În perioada în care noi aveam multe. Aveam starea de urgență. În momentul în care aceste ONG-uri, care nu au văzut că s-au furat două CET-uri, nu au fost afectați de povestea asta, pentru că alea nu se văd (…) presiunea publică și tot ce însemna activitatea noastră era blocată. Era blocată de foarte multe sesizări ca să blocăm această taxă”, a mai precizat Sorin Chiriță.

Consiliul General al Municipiului București a aprobat pe data de 24 octombrie 2019, la propunerea primarului Gabriela Firea, introducerea vinietei Oxigen , care urma să fie introdusă de  la 1 ianuarie 2020.

Potrivit proiectului de la vremea respectivă, mașinile sub Euro 3 nu mai aveau acces în centrul orașului, chiar dacă plăteau vinieta. Pentru mașinile sub Euro 3 vinieta urma să fie de 15 lei pe zi, iar pentru cele Euro 3 și  de 4 – 5 lei pe zi.