Sorin Cîmpeanu: DSP-urile să testeze elevii și profesorii acolo unde nu există cabinete medicale școlare

Publicat: 22 02. 2021, 13:51
8 ȘTIRI DE LA ORA 8. Sorin Cîmpeanu este categoric: Școlile vor fi închise ultimele, doar dacă situația epidemiologică „o impune”

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat, într-o conferință susținută luni, că DSP-urile, acolo unde nu există cabinete școlare, trebuie să aibă disponibilitate pentru a testa elevii și profesorii.

„Testarea elevilor este recomandată, pentru că este singura modalitate de a avea confirmarea infectării sau infirmarea infectării, dar ea necesită, aşa cum bine ştiţi, acordul părinţilor”, a declarat ministrul Cîmpeanu, potrivit Antena3.ro.

„Dacă este, de asemenea, şi personal medical în cabinetele şcolare medicale. Există 18% şcoli care au cabinete medicale, din păcate nu toate cele care au cabinete medicale au şi personal medical capabil să administreze aceste teste.

DSP-urile, acolo unde nu există cabinete şcolare trebuie, subliniez, trebuie să aibă disponibilitate pentru testarea elevilor şi cadrelor didactice”, a spus Cîmpeanu, la o conferinţă de presă.

Peste un milion de teste pentru fiecare DSP

Cîmpeanu a mai amintit că DSU a distribuit deja peste nu milion de teste în teritoriu pentru fiecare DSP, având ca destinație testarea elevilor și dascălilor.

Începând din această săptămână, se solicită școlilor să raporteze și numărul elevilor reveniți la cursuri.

„Din această săptămână solicităm şcolilor să raporteze şi numărul elevilor reveniţi în şcoli, pentru că deja au trecut două săptămâni de la începerea semestrului doi”, a afirmat ministrul.

60.000 de angajați vor să se vaccineze

Ministrul Educației transmite că 60.000 de angajați din învățământ vor să se vaccineze în următoarea săptămână.

„La nivelul zilei de ieri, aveam deja 42.000 de angajaţi din sistemul de învământ vaccinaţi, din care exact jumătate vaccinaţi şi cu rapel”, a precizat Cîmpeanu.

„Dintre aceştia, 42.000 s-au vaccinat deja. Se adaugă aproape 8.000 personalul din învăţământul superior medical care s-a vaccinat în calitate de personal medical, deşi este şi cadru didactic în acelaşi timp.

Deci avem 50.000 de vaccinaţi, se adaugă cei 60.000 care au dorit să se vaccineze în următoarea săptămână în centre mobile. Deci, vom ajunge la 110.000, cel mai probabil, din cei 200.000 de angajaţi care şi-au declarat disponibilitatea de vaccinare. (…)

Din învăţământul primar, gimnazial, liceal şi universitar în primă fază se vaccinează cu prioritate personalul didactic”, a explicat ministrul Educaţiei.