Sorin Cîmpeanu: ”Primele teste de salivă din lotul de 6,5 milioane au ajuns încă de ieri în teritoriu”. Când vor fi distribuite

Publicat: 26 11. 2021, 12:38
Actualizat: 26 11. 2021, 12:39
Sorin Cîmpeanu

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a precizat că primele teste de salivă – dintr-un lot de 6,5 milioane – au ajuns încă de ieri în teritoriu, urmând a fi distribuite către unitățile de învățământ din întreaga țară.

În urma licitației organizate prin intermediul Oficiului Național pentru Achiziții Organizate (ONAC), trei firme au câștigat primul lot de teste de salivă – 6,5 milioane de teste -, iar pe 25 noiembrie 2021 școlile ar fi trebuit să primească deja testele.

Joi, însă, nu exista în şcoli vreun test de salivă pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2 (toate detaliile AICI). GÂNDUL a prezentat, de altfel – potrivit informațiilor primite de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) -, cele trei contracte subsecvente care au fost încheiate cu firmele câștigătoare ale primului lot al acestei licitații pentru teste de salivă.

  • Contractul subsecvent cu Viggo Fashion International SRL a fost semnat pe data de 12 noiembrie 2021 – urmând a fi livrate 5 milioane de teste de salivă până pe 24 noiembrie.
  • Contractul subsecvent cu DDS Diagnostic SRL a fost semnat pe data de 15 noiembrie 2021 – urmând a fi livrate 2.400.000 de teste de salivă până pe 25 noiembrie 2021.
  • Contractul subsecvent cu Doctor Swiss SRL a fost semnat pe data de 15 noiembrie 2021 – urmând a fi livrate 1.500.000 de teste de salivă până pe 9 decembrie 2021.

Sorin Cîmpeanu: ”Inspectoratele școlare județene vor asigura distribuția acestor teste”

Sorin Câmpeanu a anunțat că primele teste de salivă din lotul de 6.5 milioane, au ajuns – joi, 25 noiembrie – în teritoriu, urmând ca inspectoratele județene să le distribuie, în cursul zilei de vineri, 26 noiembrie, către unitățile de învățământ.

“Conform informărilor primite din partea IGSU și ISJ/ISMB, primele teste de salivă din lotul de 6,5 milioane au ajuns încă de ieri în teritoriu, distribuția urmând a se finaliza în cursul zilei de astăzi. Inspectoratele școlare județene vor asigura distribuția acestor teste către fiecare unitate de învățământ, pentru testarea tuturor preșcolarilor, elevilor și personalului din școli sau grădinițe”, a declarat ministrul Educației.

Numărul de teste de salivă alocate pentru fiecare județ

Totodată, Sorin Cîmpeanu a mai transmis că a agreat inițiativa Ministerului Sănătății prin care vor fi ”diseminate” materiale video-suport care să ajute la informarea tuturor beneficiarilor și, în primul rând, la utilizarea corectă a acestor teste de salivă.

”Apreciez efortul tuturor autorităților implicate în materializarea demersului de prevenire a îmbolnăvirilor cu noul virus prin metoda testării, astfel încât elevii și personalul din școli și grădinițe să beneficieze de o siguranță sanitară sporită, atât de necesară derulării normale a actului educațional. Apreciez, de asemenea, inițiativa Ministerului Sănătății, cu care am agreat ca, împreună, să diseminăm materiale video-suport prin care să fie informați beneficiarii cu privire la utilizarea corectă a testelor”, a mai declarat Sorin Cîmpeanu.

Raed Arafat, ordin privind distribuția de materiale provenite din achiziții centralizate ale I.G.S.U

În temeiul H.G. nr. 1183/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României – începând cu data de 09 noiembrie 2021, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 (…), Raed Arafat, secretarul de stat și șef al Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) a emis un ordin privind distribuția de materiale provenite din achiziții centralizate ale IGSU, pentru a fi pus în aplicare începând cu data de 25 noiembrie 2021.

  • Art. 1 – Se aprobă distribuția de materiale provenite din achiziții centralizate ale I.G.S.U sau provenite din donații, destinate acțiunilor care se realizează în cadrul monitorizării permanente și eficiente a riscului epidemiologic la nivelul unităților de învățământ.
  • Art. 2 – Produsele menționate la art.1 se transferă, fără plată, de la Depozitul de Rezerve Proprii – Mizil, pe bază de proces-verbal de predare-primire încheiat între inspectoratul pentru situații de urgență în a cărui zonă de competență se desfășoară acțiunile sau depozitele de rezerve proprii ale IGSU, după caz, și conducătorul inspectoratului școlar județean / al mun. București.
  • Art. 3 – Astfel, centrele județene de coordonare și conducere a intervenției / centrul municipiului București de coordonare și conducere a intervenției, vor lua măsurile necesare pentru eficientizarea transportului materialelor și se vor pune de comun acord cu Depozitul de Rezerve Proprii – Mizil în vederea programării ridicării acestora.
  • Art. 4 – Inspectoratele școlare județene / al mun. București repartizează prin mijloace proprii respectivele materiale către instituțiile de învățământ din cadrul județului / Municipiul București.