Statele UE trebuie să renunțe la sobele pe lemne și la centralele de apartament. Cu ce vor fi înlocuite și care este termenul înaintat de Comisie

Publicat: 21 03. 2024, 12:56

Statele membre UE, implicit și România, trebuie să renunțe la sistemele poluante de încălzire, cum ar fi sobele pe lemne și centralele de apartament.

Asta își dorește Comisia Europeană, care a publicat un document în acest sens, notează Adevărul.

Propunerea vine în contextul în care, potrivit Eurostat, aproape jumătate din toată energia consumată în țările Uniunii este folosită pentru încălzire și răcire, iar peste 70% din aceasta încă provine din combustibili fosili (în special gaze naturale) și lemne de foc.

În sectorul rezidențial, aproximativ 80% din consumul final de energie este utilizat pentru încălzirea spațiului și a apei.

„Pompele de căldură sunt o tehnologie matură care este mult mai eficientă din punct de vedere energetic decât cazanele (termen generic cu referire la sistemele de încălzire cu combustibili fosili precum sobe pe lemne sau centrale de apartament – n. red.). Acestea permit o utilizare mai mare a surselor de energie regenerabilă, a energiei ambientale și a căldurii reziduale. În clădiri, pompele de căldură sunt folosite pentru încălzire, apă caldă și în unele cazuri și pentru răcire. În loc să producă căldură, ele extrag și îmbunătățesc energia ambientală (căldură sau rece din aerul exterior și apele de suprafață sau de canalizare) sau energie geotermală (căldură sau rece din sol sau din apele subterane). Ciclul de refrigerare este în majoritatea cazurilor un ciclu de compresie a vaporilor care consumă energie electrică, dar există și cicluri de sorbție care sunt conduse de căldură”, se arată în documentul Comisiei Europene.

Cu ce vor fi înlocuite sobele și centralele

Comisia își propune ca sobele și centralele de apartament să fie înlocuite cu pompe de căldură. Un raport al Agenției Internaționale pentru Energie arată că pompele de căldură ar putea scădea cererea Europei de gaz cu cel puțin 21 de miliarde de metri cubi în 2030.

În conformitate cu obiectivele Pactului ecologic al UE, planul REPowerEU solicită investiții anticipate în surse regenerabile și eficiență energetică. Acesta are ca scop reducerea importurilor de combustibili fosili, dublarea ratei actuale de implementare a pompelor de căldură în clădiri și accelerarea implementării pompelor de căldură din rețelele mari de încălzire și răcire. Cu 3 milioane de pompe de căldură instalate doar în 2022, obiectivul este de a instala cel puțin 10 milioane de pompe de căldură suplimentare până în 2027.

Pentru a accelera producția de pompe de căldură și implementarea acestora, sunt necesari încă 750.000 de instalatori și cel puțin 50% dintre instalatorii existenți vor trebui să fie recalificați pentru a lucra cu pompe de căldură.

Instalarea pompelor, finanțată de UE

Instalarea pompelor de căldură urmează să fie finanțată din fonduri UE. Astfel, începând cu 2026, statele membre vor beneficia de Fondul pentru Clima Socială, un fond de 86,7 miliarde de euro, pentru sprijinirea măsurilor de eficientizare energetică.

Noile instrumente de finanțare vor sprijini lansarea pompelor de căldură. Începând cu 2026, toate țările UE vor putea beneficia de Fondul pentru Clima Socială. Este un fond UE de 86,7 miliarde EUR, care va permite în special țărilor UE să sprijine măsurile de eficiență energetică și decarbonizarea încălzirii și răcirii în clădiri, inclusiv instalarea de pompe de căldură, pentru gospodăriile vulnerabile (în special cele aflate în sărăcie energetică) și micro- întreprinderilor.

Prin Planul de Acțiune se va crea un parteneriat între Comisia Europeană, statele membre, instituții financiare și de formare de-a lungul întregului lanț valoric al pompelor de căldură pentru a se asigura că pompele de căldură pot fi implementate pe scară largă fără a degrada stabilitatea rețelei electrice.

Sursa foto: Shutterstock