Țările din Europa unde se află CEI MAI EDUCAȚI oameni / Locul ocupat de România în acest clasament

Publicat: 15 04. 2024, 09:48
Foto caracter ilustrativ / Sursa FOTO: ziarullumina.ro

Proporția populației cu studii superioare este mai mare în țările nordice și baltice, femeile fiind în general cele mai educate. România are cel mai mic procent din UE în ceea ce privește numărul de persoane cu studii superioare.

În medie, aproape o treime din oamenii care au vârste cuprinse între 25 și 74 de ani din Uniunea Europeană are o diplomă de învățământ superior, inclusiv universități publice și private, colegii, institute de pregătire tehnică și școli profesionale. Nivelul de educație variază și în funcție de vârstă și sex, indică datele Eurostat.

Cum sunt definite nivelurile de educație

Nivelurile de educație sunt definite ca fiind scăzute (mai puțin decât liceul), mediu (liceu) sau înalte (studii universitare).

Clasificarea agenției europene de date Eurostat se bazează pe Clasificarea standard internațională a educației (ISCED) și se referă la:

  • Scăzut: învăţământ pre-primar, primar şi secundar inferior (nivelele ISCED 0–2);
  • Mediu: învățământ secundar superior și post-secundar non-terțiar (nivelele ISCED 3 și 4);
  • Înalt: învățământ terțiar (nivelele ISCED 5–8). Include universități publice și private, colegii, institute de pregătire tehnică și școli profesionale.

În 2022, 31,8% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 25-74 de ani din UE aveau un nivel de studii superioare, variind de la 17,4% în România la 49,8% în Irlanda, notează Euronews.

Țările nordice și baltice au mai mulți absolvenți decât media UE

Ponderea absolvenților de învățământ superior a fost mai mare decât media UE în țările nordice și baltice. Suedia și Norvegia s-au clasat pe locul al treilea și al patrulea, cu peste 45% dintre absolvenții de învățământ terțiar.

Din populația letonă, 44% aveau o diplomă de studii superioare. Alte țări nordice și baltice au avut, de asemenea, cote mai mari decât media UE la capitolul absolvenților de studii superioare.

În Marea Britanie, 43,5% din populația cu vârsta cuprinsă între 25 și 74 de ani avea studii superioare. În Franța vorbim de un procent de 38,2% din populație, iar în Spania de 38%.

După România, Italia a avut cea mai mică pondere a absolvenților de studii superioare, cu 18,5%. Această cifră a fost, de asemenea, ușor sub media UE în Germania (31,5%).

România, la coada acestui clasament

Conform datelor statistice, țara noastră are cei mai puțini educați oameni.

Concret, în România 17,4% dintre adulții cu vârste cuprinse între 25 și 74 de ani aveau studii superioare, puțin peste 60% aveau studii medii, iar aproape 22% nu aveau nici măcar studii liceale.

În ce țări se află cei mai educați oameni din Europa?