Tradițional neomologat. Brânza frământată cu stafilococ, REGINA ”Balului Însuraţilor” din Reghin, certifică ANSVSA

Publicat: 12 02. 2025, 17:54
Actualizat: 12 02. 2025, 19:07

Rezultatele preliminare ale anchetei epidemiologice deschise după ce zeci de persoane care au participat la ”Balul Însuraţilor” din Reghin au avut simptome de toxiinfecţie alimentară arată că unul dintre produsele servite ca aperitiv, brânza frământată, era contaminată cu stafilococ coagulazo-pozitiv, anunţă Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Specialiştii afirmă că această contaminare ar putea fi cauza simptomelor, însă ancheta continuă.

Reamintim, în urma petrecerii aflate la debut, adică puțin după aperitiv, jumătate din SMURD Mureș a fost mobilizat să recupereze mesenii. Mai ceva ca la explozia de la Crevedia.

Inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au suspendat activitatea restaurantului din Reghin care a organizat „Balul însuraţilor”, eveniment la care peste 30 de persoane au acuzat stări specifice toxiinfecţiei alimentare. Personalul care a pregătit mâncarea urma să fie testat pentru a se stabili dacă vreunul dintre angajaţi a fost purtător de bacterii patogene, a fost prima comunicare a instituției.

Potrivit ANSVSA, inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (D.S.V.S.A.) Mureş au prelevat şi analizat 13 probe din alimentele şi băuturile servite în cadrul evenimentului ”Balul Însuraţilor”, desfăşurat în Reghin în 8 februarie, în urma raportării unor simptome specifice toxiinfecţiei alimentare.

Astfel, dintre cei aproximativ 350 de participanţi la eveniment, 37 de persoane au manifestat simptome precum greaţă, vărsături şi ameţeli, ceea ce a determinat activarea Planului Roşu de Intervenţie şi mobilizarea rapidă a resurselor medicale suplimentare.

”Conform Buletinului de analiză parţial emis astăzi de Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor (L.S.V.S.A.) Mureş, unul dintre produsele servite ca aperitiv – brânza frământată – a fost identificat ca neconform, fiind contaminat cu Stafilococ coagulazo-pozitiv. Această contaminare ar putea fi cauza simptomelor manifestate de persoanele afectate”, a precizat ANSVSA.

Potrivit sursei citate, ancheta epidemiologică este în plină desfăşurare, iar autorităţile competente continuă operaţiunile de igienizare şi dezinfecţie a spaţiilor de procesare şi depozitare a alimentelor. Reluarea activităţilor va fi posibilă doar după obţinerea unor rezultate conforme în urma testelor de sanitaţie.

Citiți și: De la „BALUL ÎNSURAȚILOR” din Reghin, direct la spital. Zeci de persoane, suspectate de toxiinfecție / Activitatea restaurantului, SUSPENDATĂ